Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τη μη περικοπή των συντάξεων προανήγγειλε ο Τσίπρας, όμως η “σφραγίδα” δεν μπήκε
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τη μη περικοπή των συντάξεων προανήγγειλε ο Τσίπρας, όμως η “σφραγίδα” δεν μπήκε

Τη μη περικοπή των συντάξεων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν. Κατά την τυπική παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο εξωτερικών, απευθυνόμενος στον απελθόντα υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο πρωθυπουργός είπε: «Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», «μια ημέρα χαράς», όπως είπε, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την […]

Τη μη περικοπή των συντάξεων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν.

Κατά την τυπική παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο εξωτερικών, απευθυνόμενος στον απελθόντα υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο πρωθυπουργός είπε:

«Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», «μια ημέρα χαράς», όπως είπε, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».

Τη νύχτα της Παρασκευής έγινε ένα ακόμη βήμα που δείχνει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό αίτημα για την μη περικοπή των συντάξεων. Στην «πρώτη ανάγνωση» των προσχεδίων προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου δεν ζητήθηκε καμία περαιτέρω διευκρίνιση για τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού και βεβαίως την πρόθεση της Ελλάδας να μην περικόψει την προσωπική διαφορά στις παλιές συντάξεις για το 2019 και παράλληλα να εφαρμόσει από τον επόμενο χρόνο ένα πακέτο ελαφρύνσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες άναψαν πράσινο φως στις εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα, τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και τις συντάξεις.

Στις 15 του μήνα, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα, τα κράτη- μέλη έστειλαν στην Κομισιόν τα σχέδια Προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.  Κάπως έτσι ξεκίνησε κι επισήμως η κόντρα των Βρυξελλών με τη Ρώμη, καθώς ο ιταλικός Προϋπολογισμός ξεφεύγει από τα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας.

Αυτή η προκαταρκτική διαδικασία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, όταν η Κομισιόν έστειλε επιστολές σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, ζητώντας διευκρινίσεις επί της αρχής, για αποκλίσεις από τις γραμμές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, καλείται να δώσει διευκρίνισες για την πρόβλεψη αύξησης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,2%, όταν η ενδεδειγμένη αύξηση είναι 1,6%, ενώ ανάλογο είναι το περιεχόμενο και στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλαβε τέτοια επιστολή.

Ωστόσο μέσα στην εβδομάδα αναμένονται τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαίων προκειμένου να «χτενίσουν» τα νέα στοιχεία του Προϋπολογισμού, για να δουν αν παραμένει η διαφορά εκτίμησης για το υπερπλεόνασμα, η οποία θα κρίνει αν περνάει ως έχει το ελληνικό σχέδιο ή πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Το άρθρο 7 του Κανονισμού 473/2013 προβλέπει, , τα εξής:

«Η Επιτροπή εκδίδει γνώμη για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση έως τις 30 Νοεμβρίου.

Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου, μετά τη διενέργεια διαβούλευσης με το σχετικό κράτος μέλος εντός μιας εβδομάδας από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος, η Επιτροπή εντοπίζει ιδιαίτερα σοβαρή απόκλιση από τις υποχρεώσεις δημοσιονομικής πολιτικής που προβλέπονται στο ΣΣΑ, η Επιτροπή εκδίδει την γνώμη της εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος.

Στη γνώμη της, η Επιτροπή ζητά να υποβληθεί αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το ταχύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός τριών εβδομάδων από την ημερομηνία της γνώμης της. Το αίτημα της Επιτροπής αιτιολογείται και δημοσιοποιείται.»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις