Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Η Σαουδική Αραβία «ομολόγησε» ότι ο Κασόγκι είναι νεκρός – “Εντελώς μαλ@κία η εξήγηση”
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία «ομολόγησε» ότι ο Κασόγκι είναι νεκρός – “Εντελώς μαλ@κία η εξήγηση”

Με μια δήλωση τα ξημερώματα του Σαββάτου το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας παραδέχθηκε μετά από 18 ημέρες ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε μέσα στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Όπως υποστηρίζουν ο θάνατός του επήλθε όταν ο δημοσιογράφος της Washington Post συνάντησε κάποια πρόσωπα μέσα στο προξενείο και ξεκίνησε ένας «καυγάς» που είχε σαν συνέπεια τον θάνατό του. […]

Με μια δήλωση τα ξημερώματα του Σαββάτου το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας παραδέχθηκε μετά από 18 ημέρες ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε μέσα στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Όπως υποστηρίζουν ο θάνατός του επήλθε όταν ο δημοσιογράφος της Washington Post συνάντησε κάποια πρόσωπα μέσα στο προξενείο και ξεκίνησε ένας «καυγάς» που είχε σαν συνέπεια τον θάνατό του.

Στην ίδια δήλωση έγινε γνωστό ότι απολύθηκε ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου στρατηγός Αχμέντ Αλ Ασίρι και ο ανώτερος νομικός σύμβουλος Σαούντ Αλ Κατάνι.

Ο δημόσιος κατήγορος του κράτους που διάβασε την δήλωση στην τηλεόραση υπογράμμισε ότι έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται για την υπόθεση 18 άτομα, όλα υπήκοοι της Σαουδικής Αραβίας.

Λίγο αργότερα, η πρώην διευθύντρια του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Washington Post χαρακτήρισε την εξήγηση του Ριάντ για τον θάνατό του «εντελώς μ…κία».

Η Κάρεν Ατία έγραψε στο Twitter ότι «θύμωσα ξανά για μία ακόμη φορά» μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες εισαγγελείς, «προέκυψε μια διαφωνία μεταξύ του Κασόγκι και αυτών με τους οποίους συναντήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, η οποία οδήγησε σε ανταλλαγή γρονθοκοπημάτων με αποτέλεσμα τον θάνατό του», όπως μετέδωσε το πρακτορείο SPA.

«Αυτό που με ενοχλεί στην ανακοίνωση είναι η χρήση της γλώσσας που υπονοεί ότι ήταν ατύχημα. Ο Τζαμάλ δεν πέθανε στη διάρκεια ενός καυγά. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε. Από Σαουδάραβες. Σε ένα προξενείο. Του αφαίρεσαν τη ζωή», τόνισε η Ατία.

«Ο Κασόγκι ήταν ένας 60χρονος άνδρας. Τι είδους ίση μάχη θα μπορούσε να δώσει εναντίον 15 ανδρών; Και ποιος φέρνει μαζί του ένα πριόνι για κόκαλα σε μια “συζήτηση”;! Η ηλιθιότητα της σαουδαραβικής εξήγησης σου μουδιάζει τον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Η διευθύντρια του Κασόγκι χαρακτήρισε επίσης την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας «προσβλητική», προτού θέσει μια σειρά από ερωτήματα: «Τι συνέβη στο πτώμα; Γιατί οι αξιωματούχοι είπαν ψέματα και δήλωσαν ότι έφυγε από το προξενείο; Τι στοιχεία έχουν για να στηρίξουν το γεγονός ότι υπήρξε καυγάς;».

Νωρίτερα η Ατία είχε αναρτήσει μήνυμα στο Twitter του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ ο οποίος φάνηκε να αμφιβάλει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση.

«Πρώτα μας λένε ότι ο Κασόγκι έφυγε από το προξενείο και υπήρξε πλήρης διάψευση για οποιαδήποτε εμπλοκή των Σαουδαράβων. Τώρα ξεσπά ένας καυγάς και σκοτώνεται στο προξενείο, όλα χωρίς να γνωρίζει τίποτα ο πρίγκιπας διάδοχος», έγραψε ο Γκράχαμ.

Η Ατία πρόσθεσε: «Και πρέπει να πιστέψουμε ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν γνώριζε τίποτα, αν και εμπλέκεται ο άνθρωπος που είναι το δεξί του χέρι και μια ομάδα 15 ατόμων πέταξε με ιδιωτικό αεροπλάνο και εισήλθε σε προξενείο σε ξένη χώρα για να τα κάνει όλα αυτά;».

«Δημοσιογράφοι και πληροφοριοδότες: έχει έρθει η ώρα να αναλάβετε και να βρείτε την αλήθεια για το τι συνέβη στον Κασόγκι», κατέληξε η Ατία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις