Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Λουτρό αίματος σε κολέγιο στην Κριμαία – Αυτοκτόνησε ο 22χρονος δράστης (pics-vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Λουτρό αίματος σε κολέγιο στην Κριμαία – Αυτοκτόνησε ο 22χρονος δράστης (pics-vid)

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη βόμβας και τρομοκρατική επίθεση σε κολέγιο του Κερτς στην Κριμαία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Δημοκρατίας της Κριμαίας» Σεργκέι Αξιόνοφ δράστης ήταν ένας 22χρονος μαθητής, που αυτοκτόνησε μετά την επίθεση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε μια εικόνα από κάμερα ασφαλείας που δείχνει έναν νεαρό άνδρα […]

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη βόμβας και τρομοκρατική επίθεση σε κολέγιο του Κερτς στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Δημοκρατίας της Κριμαίας» Σεργκέι Αξιόνοφ δράστης ήταν ένας 22χρονος μαθητής, που αυτοκτόνησε μετά την επίθεση.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε μια εικόνα από κάμερα ασφαλείας που δείχνει έναν νεαρό άνδρα μ’ ένα μεγάλο όπλο να κατεβαίνει μια σκάλα. Η φωτογραφία αναρτήθηκε πρώτα στο δίκτυο Mash στο Τelegram που ανέφερε ότι πρόκειται για τον μακελάρη του κολεγίου.

Οι πληροφορίες που φθάνουν από το λιμάνι της Κριμαίας είναι συγκεχυμένες.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν ομάδα ένοπλων μασκοφόρων που έτρεχε την ώρα της έκρηξης στο κτίριο εκτελώντας μαθητές.

«Έγινε μια έκρηξη κι έσπασαν όλα τα τζάμια. Και μετά ένοπλοι άρχισαν να τρέχουν τριγύρω, ανοίγοντας πόρτας και πυροβολώντας τους πάντες», είπε ένας καθηγητής στην αστυνομία, σύμφωνα με πηγή του RT.

Ένας μαθητής είπε ότι είδε κουκουλοφόρους με όπλα να τρέχουν έξω από τις τουαλέτες λίγο μετά την έκρηξη πυροβολώντας αδιακρίτως: «Ήταν πολλοί, αλλά δεν μπορώ να πω πόσοι. Πυροβολούσαν τους μαθητές και τους καθηγητές, όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Αμφιβάλλω αν πέτυχαν πολλούς, αλλά είδα ένα-δυο άτομα. Έριχναν και εκρηκτικά»,δήλωσε.

Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο η διευθύντρια της σχολής περιέγραψε σκηνές χάους και πανικού καθώς οι δράστες της επίθεσης σκότωναν μαθητές και δασκάλους, με πτώματα διάσπαρτα στο κτίριο. Τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. «Ήταν μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση όπως στο Μπεσλάν», είπε η διευθύντρια, Όλγα Γκρεμπενίκοβα, αναφερόμενη στην τρομοκρατική επίθεση του 2004, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 330 άτομα.

«Υπάρχουν πολλά πτώματα, πολλοί σοροί παιδιών», είπε στο βίντεο που αναρτήθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο KerchNet. «Θα ήμουν κι εγώ νεκρή, αφού σκότωσαν όλους τους ανθρώπους μου, παιδιά και υπαλλήλους».

Ο μαθητής Σεμιόν Γκαβρίλοφ είπε στην Κομσομόλσκαγια Πράβντα ότι είχε αποκοιμηθεί στη διάρκεια του μαθήματος και ξύπνησε από τα πυρά. Κοίταξε έξω κι είδε έναν ένοπλο νεαρο να πυροβολεί. «Κλείδωσα την πόρτα ελπίζοντας να μην με ακούσει», δήλωσε. Όπως είπε η αστυνομία έφθασε περίπου 10΄αργότερα για να εκκενώσει το κτίριο κι ο ίδιος είδε πολλά πτώματα να κείτονται στο πάτωμα και ίχνη φωτιάς σε τοίχους.

Μια επιζήσασα είπε ότι ήταν τυχερή που γλίτωσε: «Η φίλη μου έπεσε νεκρή μπροστά στα μάτια μου. Την είδα να σωριάζεται και να μην κινείται πλέον. Είδα παιδιά να πέφτουν νεκρά και αίματα να πετάγονται τριγύρω».

Ένας άλλος μαθητής περιέγραψε πώς κατάφερε να ξεφύγει: «Στεκόμασταν απ’ έξω με κάτι φίλους. Τότε έγινε μια έκρηξη, έσπασαν όλα τα τζάμια. Τρέξαμε και πηδήξαμε το φράκτη. Ακολούθησαν κι άλλες εκρήξεις ή παρόμοιοι ήχη. Τρέξαμε όσο πιο μακριά μπορούσαμε», είπε.

Μια κάτοικος του Κερτς, η Ναταλία Κοβέλσκαγια, είπε τρομοκρατημένη ότι έμαθε από το γιο της για την επίθεση: «Μόλις με πήρε τηλέφωνο ο γιος μου. Η αδελφή του συμμαθητή του φοιτά σ’ αυτή τη σχολή. Είπε ότι μπήκε μέσα ένας άνδρας με οπλοπολυβόλο κι άρχισε να πυροβολεί. Χτύπησε μια φιάλη υγραερίου κι έγινε έκρηξη».

Εκρηκτικός μηχανισμός με μεταλλικά θραύσματα

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η τρομοκρατική επίθεση, όπως λένε οι Αρχές, άρχισε με την ισχυρή έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού, που περιείχε μεταλλικά θραύσματα, ώστε να μεγιστοποιήσει τις απώλειες. Τις πληροφορίες για τα μεταλλικά θραύσματα επιβεβαίωσε και η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας.

Σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στο σημείο και μέχρι στιγμής 36 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, πολλά σε κρίσιμη κατάσταση, λόγος για τον οποίο έσπευσαν ακόμη και φοιτητές Ιατρικής για να συνδράμουν.

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νεαρά άτομα.

Αξιωματούχος είπε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ότι περίπου 70 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων άγνωστος αριθμός κατέληξε.

Πυροτεχνουργοί της FSB, διαδόχου της KGB, χτενίζουν το χώρο. «Σημειώθηκε μια έκρηξη εκρηκτικής συσκευής στο Κερτς», είπε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι Αρχές θεωρούν επικρατέστερο το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας.

Αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για έκρηξη φιάλης αερίου στο χώρο της καντίνας του κολεγίου, αλλά αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής είπαν ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό.

Το εν λόγω τεχνικό κολέγιο παρέχει επαγγελματική κατάρτιση σε έφηβους μαθητές.

Η επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι ο  Μπασάρ αλ Άσαντ ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Κριμαία τον Απρίλιο του 2019 κι ότι διαπραγματεύεται την έναρξη τακτικών επιβατικών πτήσεων ανάμεσα στη Συρία και τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία προσάρτησε το 2014 την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και κυρώσεις σε βάρος της από τις ΗΠΑ. To λιμάνι του Κερτς των περίπου 150.000 κατοίκων  είναι το σημείο της χερσονήσου όπου καταλήγει μια γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις