Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ / Η Ford θέλει να καταργήσει τους σηματοδότες
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Ford θέλει να καταργήσει τους σηματοδότες

Είναι γεγονός ότι 60% περίπου των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων συμβαίνουν σε διασταυρώσεις. Έχοντας αυτό κατά νου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο που οι άνθρωποι κινούνται μέσα στο πλήθος, επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας για να μην πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να χρειάζεται να σταματούν, η εταιρεία Ford οραματίζεται ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, […]

Είναι γεγονός ότι 60% περίπου των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων συμβαίνουν σε διασταυρώσεις. Έχοντας αυτό κατά νου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο που οι άνθρωποι κινούνται μέσα στο πλήθος, επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας για να μην πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να χρειάζεται να σταματούν, η εταιρεία Ford οραματίζεται ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όπου δεν θα χρειάζεται να σταματάμε στις διασταυρώσεις.

Η νέα τεχνολογία που είναι αυτή την περίοδο υπό δοκιμή, ονομάζεται Intersection Priority Management (IPM) και στοχεύει στην οδήγηση και άφιξη στον προορισμό χωρίς περιττές στάσεις στις διασταυρώσεις, διευκολύνοντας την ροή της κυκλοφορίας και αυξάνοντας την ασφάλεια και απόδοση. Κι αυτό γιατί, εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου, όταν οι οδηγοί δεν σταματούν στα φανάρια εξοικονομούν καύσιμο, αφού δεν φρενάρουν, ούτε επιταχύνουν μετά από στάση.

Η τεχνολογία IPM χρησιμοποιεί επικοινωνίες V2V συντονισμού με άλλα οχήματα που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να προτείνει βέλτιστες ταχύτητες για ασφαλή διέλευσή τους από τις διασταυρώσεις, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουν. Αυτές μπορούν να αναγνωρίζουν μία προσεχή διασταύρωση και την πορεία άλλων οχημάτων που πλησιάζουν. Μετά μπορούν υποδείξουν μία βέλτιστη ταχύτητα για κάθε όχημα που πλησιάζει στη διασταύρωση, ώστε να περάσουν όλα με ασφάλεια.

Με την αυτοματοποίηση της διαχείρισης των διασταυρώσεων, στο μέλλον, τα οχήματα θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια χωρίς φωτεινούς σηματοδότες ή κυκλοφοριακά σήματα. Μεταξύ των τεχνολογιών που δοκιμάζονται είναι η Intersection Collision Warning, που προειδοποιεί τους οδηγούς για επικείμενο ατύχημα καθώς πλησιάζουν σε μία διασταύρωση, και η Green Light Optimal Speed Advisory (GLOSA), που βοηθά τους οδηγούς να συγχρονίζονται με τα φανάρια της περιοχής και να αποφεύγουν το κόκκινο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέτρα προώθησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το Ευρωκοινοβούλιο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις