Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / 7 τρόποι για να βελτιώσετε την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού σας
ΥΓΕΙΑ

7 τρόποι για να βελτιώσετε την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού σας

Κι όμως, δε χρειάζεστε άπειρα χρήματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να εξελίξει τις πνευματικές του ικανότητες! Σας ακούγεται απίθανο; Υπάρχουν 7 συμβουλές-τακτικές που αποφέρουν σημαντικά αναπτυξακά οφέλη. Βγάλτε Γλώσσα! «Μία εύκολη δραστηριότητα που είναι και εύκολη στη μίμηση κατά τη διάρκεια της μέρας είναι να βγάζετε έξω τη γλώσσα σας», υποστηρίζει η Elizabeth […]

Κι όμως, δε χρειάζεστε άπειρα χρήματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να εξελίξει τις πνευματικές του ικανότητες! Σας ακούγεται απίθανο; Υπάρχουν 7 συμβουλές-τακτικές που αποφέρουν σημαντικά αναπτυξακά οφέλη.

  1. Βγάλτε Γλώσσα!

«Μία εύκολη δραστηριότητα που είναι και εύκολη στη μίμηση κατά τη διάρκεια της μέρας είναι να βγάζετε έξω τη γλώσσα σας», υποστηρίζει η Elizabeth Criswell, διδάσκουσα αναπτυξιακής επιστήμης στο Ινστιτούτο Παιδικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα. «Μπορείτε να βγάζετε τη γλώσσα σας ακόμα και με διαφορετικούς τρόπους κατά τη διάρκεια της αλλαγής της πάνας ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να δώσετε χρόνο στο μωρό σας να κάνει το ίδιο.»

Αυτή η δραστηριότητα είναι ένας χρήσιμος τρόπος να ενθαρρύνετε το παιδί να αναπτύξει τον έλεγχο της γλώσσας τους, πράγμα το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη βρώση και την ανάπτυξη του λόγου.

  1. Καθίστε στην κοιλιά σας!

Μία επίσης πολύ σημαντική στιγμή για τα μωρά, όχι μόνο συμβάλλει στην ανάπτυξη της σωματικής δύναμης και στο συντονισμό αλλά αποτελεί και έναν εξαιρετικό τρόπο αλληλεπίδρασης. Μοιραστείτε ιστορίες και βάλτε το παιδί να σταθεί μπροστά στον καθρέφτη!

  1. Πυροδοτήστε τις αισθήσεις!

Πάρτε πολλά υφάσματα διαφορετικών υφών και αφήστε το παιδί ελεύθερο να τα ανακαλύψει! Κατά τη διάρκεια μπορείτε να τα περιγράψετε, ούτως ώστε να εκθέσετε παράλληλα το μωρό σας σε πλούσια περιγραφική γλώσσα και σε άφθονο νέο λεξιλόγιο.

  1. Μικρά-μεγάλα

Νήπια γύρω στα 3-4 ετών λατρεύουν να ταξινομούν πράγματα! Χωρίστε τους σορούς σε «μεγάλους» και «μικρούς» και βοηθήστε το μικρό σας να κατανοήσει τις έννοιες του μικρού και του μεγάλου, μαζί με πρόωρες μαθηματικές δεξιότητες.

  1. Ακούστε!

Οι νευρωνικές συνδέσεις είναι ίσως το πιο πολύτιμο της ζωής τους που θα συντροφεύει τα παιδιά στο να λαμβάνουν πληροφορίες και η μουσική βοηθάει πολύ. Αυτοί οι τρόποι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τη γλωσσική, την κοινωνική και τη συναισθηματική τους διάσταση.

  1. Τραγουδήστε παρέα!

Όταν τραγουδάτε, βεβαιωθείτε πως το μωρό σας παρακολουθεί και υπερβάλετε στις κινήσεις του στόματος. Επίσης επιβεβαιώστε τις κινήσεις του, μέσω της μίμησης και δώστε θετική ανατροφοδότηση!

  1. Παίξτε κρυφτό!

Ένα παιχνίδι που όλοι αγαπάμε! Βοηθά τα μωρά να αντιληφθούν τη μονιμότητα των αντικειμένων και να γνωρίζουν την ύπαρξη ενός αντικειμένου ακόμα και όταν δε μπορούν να το δουν. Μία καλή ηλικία για εκκίνηση είναι γύρω στους 9 μήνες, όμως τα νήπια μπορούν να το καταευχαριστηθούν και σε μικρότερη ηλικία!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις