Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αλλάζει το μάθημα της Ιστορίας- Ποιες οι νέες διδακτικές ενότητες
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει το μάθημα της Ιστορίας- Ποιες οι νέες διδακτικές ενότητες

Κατατέθηκε στον Κώστα Γαβρόγλου η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που προβλέπει αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας. Η ενημέρωση έγινε από τον πρόεδρο Γιώργο Κουζέλη με την παρουσία των μελών που προχώρησαν στις αναθεωρήσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού, οι αλλαγές στα βιβλία του Δημοτικού θα τεθούν σε εφαρμογή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσουν […]

Κατατέθηκε στον Κώστα Γαβρόγλου η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που προβλέπει αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας. Η ενημέρωση έγινε από τον πρόεδρο Γιώργο Κουζέλη με την παρουσία των μελών που προχώρησαν στις αναθεωρήσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού, οι αλλαγές στα βιβλία του Δημοτικού θα τεθούν σε εφαρμογή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσουν αλλαγές το 2020 στα βιβλία του Γυμνασίου και της Πρώτης Λυκείου, με τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου να παίρνουν σειρά το 2021.

Σύμφωνα με τον Πολυμέρη Βόγλη, μέλος της επιτροπής, οι αλλαγές θα είναι κυρίως μεθοδολογικές, αφού η θεμελιώδης χρονολογική κατανομή που ακολουθεί το σχήμα Αρχαιότητα-Μεσαίωνας-Νεότερη Εποχή-Σύγχρονη Εποχή παραμένει. Όπως υποστηρίζει ο κύριος Βόγλης, «έτσι επιτυγχάνεται η εμβάθυνση σε ιστορικά ζητήματα, η εξοικείωση με την ιστορική μέθοδο και η αποδέσμευση από το σχολικό βιβλίο. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών καθώς και η ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία». 

Συνεπώς θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βιωματική κατανόηση του ιστορικού γίγνεσθαι, με την παράλληλη διασύνδεση Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Γ. Κουζέλης, τα νέα αυτά προγράμματα σπουδών θα συμπληρωθούν με εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία και υπόλοιποι θεματικοί φάκελοι) που θα εκπονηθεί στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ που ξεκινάει άμεσα (σε αυτό θα συμπεριληφθούν προγράμματα και υλικά της Β’ και της Γ’ Λυκείου).

Με τη σειρά του ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την ικανοποίηση του και τόνισε πως θα υπάρχουν θεματικοί φάκελοι, προκειμένου να γνωρίσουν οι μαθητές ακόμα και αντικρουόμενες ερμηνείες γεγονότων και φαινομένων. Μάλιστα δήλωσε πως οι μαθητές θα διδάσκονται και θέματα που μέχρι πρόσφατα παρακάμπτονταν, όπως τον Εμφύλιο, τη Χούντα, τις διαφορετικές προσεγγίσεις της αρχαιότητας και της Ελληνικής Επανάστασης. 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις