Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σκάνδαλο: Η βουτηγμένη στα χρέη ΔΕΗ, η εταιρεία συνεργάτη του Ζάεφ και η… συμφωνία
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σκάνδαλο: Η βουτηγμένη στα χρέη ΔΕΗ, η εταιρεία συνεργάτη του Ζάεφ και η… συμφωνία

Σοβαρότατες διαστάσεις παίρνει στα ξαφνικά η αποκάλυψη που έγινε ένα περίπου μήνα πριν, με φόντο την Συμφωνίας των Πρεσπών Ο λόγος για την εξαγορά εκ μέρους της ΔΕΗ εταιρείας των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ. Η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τις χθεσινές καταγγελίες και την […]

Σοβαρότατες διαστάσεις παίρνει στα ξαφνικά η αποκάλυψη που έγινε ένα περίπου μήνα πριν, με φόντο την Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο λόγος για την εξαγορά εκ μέρους της ΔΕΗ εταιρείας των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ.

Η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τις χθεσινές καταγγελίες και την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιάννη Μανιάτη ότι η εταιρεία EDS έχει αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις το 11% του τζίρου του, και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια, δηλαδή η εταιρεία έχει μηδενική αξία.

Κι όμως, αυτή την «εταιρεία» έσπευσε να εξαγοράσει η ΔΕΗ, έναντι του ποσού των 5.000.000 ευρώ, 50 μέρες πριν πέσουν οι υπογραφές στις Πρέσπες.

Στην προ μηνός ερώτησή του προς τους  συναρμόδιους υπουργούς κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη, ο κ. Μανιάτης ζητούσε να γίνει γνωστό ποιος εισηγήθηκε στο ΔΣ της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση εξαγοράς της EDS, καθώς επίσης και να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια της εξαγοράς.

Στην ερώτηση εκείνη του κ. Μανιάτη απάντησε χθες από πλευράς υπουργείου Οικονομικών ο κ. Χουλιαράκης, επισημαίνοντας πως είναι… αναρμόδιος να απαντήσει(!), παρά το γεγονός ότι η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, δηλαδή το… Ελληνικό Δημόσιο που διαθέτει το 51% των μετοχών της, και ο κ. Χουλιαράκης ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχουν εγκρίνει αυτή την εξαγορά! Σήμερα, δηλώνουν βολικά… αναρμόδιοι!

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης, στην επίσης χθεσινή απάντησή του στον κ. Μανιάτη, περιορίσθηκε να σημειώσει ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία, πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραδέχεται όμως ότι είχε τύχει της έγκρισης του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή του κ. Χουλιαράκη.

Όπως αποκαλύπτεται από την απάντηση του κ. Σταθάκη, οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της EDS του «κολλητού» του Ζάεφ κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο ΔΣ της ΔΕΗ για την εξαγορά έγινε στις 5 Φεβρουαρίου του 2018, και η απόφαση εξαγοράς ελήφθη την αμέσως επόμενη μέρα, στις 6 Φεβρουαρίου, δηλαδή δύο ολόκληρους μήνες πριν ολοκληρωθούν οι νομικές, οικονομικές και φορολογικές λεπτομέρειες της εξαγοράς.

Τη στιγμή που η εταιρεία απειλείται άμεσα με χρεοκοπία λόγω των τεράστιων δανείων της τα οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει, μπόρεσε να κάνει αυτό το deeal.

ΝΔ: H κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις

Άμεσες απαντήσεις για την εξαγορά της προβληματικής επιχείρησης ενέργειας στα Σκόπια από τη ΔΕΗ ζητά η Νέα Δημοκρατία.

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη ΔΕΗ, που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια Σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.

«Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις