Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ξεκινά η Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινά η Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ

  Η τεράστια αποχή στο δημοψήφισμα δε φαίνεται να εμποδίζει ιδιαίτερα τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προχωρά όσο πιο γρήγορα μπορεί τις διαδικασίες Συνταγματικής Αναθεώρησης. Βασιζόμενη στην πύρρειο νίκη του «ναι», η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας οδεύει με βήμα ταχύ προς τις διαδικασίες που απαιτούνται από τη Συνθήκη των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης της Συνταγματικής […]

 

Η τεράστια αποχή στο δημοψήφισμα δε φαίνεται να εμποδίζει ιδιαίτερα τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προχωρά όσο πιο γρήγορα μπορεί τις διαδικασίες Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Βασιζόμενη στην πύρρειο νίκη του «ναι», η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας οδεύει με βήμα ταχύ προς τις διαδικασίες που απαιτούνται από τη Συνθήκη των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που θα επικυρώνει το όνομα «Δημοκρατία της Βόρεια Μακεδονίας» και θα διορθώνει άρθρα μη αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση, όπως εκείνα που αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προστασία της διασποράς με κάθε κόστος. Τα παραπάνω άρθρα έχουν χαρακτηριστεί αλυτρωτικά από την ελληνική πλευρά και αποτελούν την κόκκινη γραμμή από μέρους της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο τύπου ΜΙΑ, το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας και ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης, προωθώντας το με τη σειρά του στο Κοινοβουλευτικό Σώμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές το πότε θα περάσει από τη Βουλή, ενώ αμφισβητήσιμο είναι και το κατά πόσο ο Κυβερνητικός σχηματισμός θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που δε καταφέρουν να τον στηρίξουν τουλάχιστον τα 2/3 των βουλευτών θα προβεί σε παραίτηση, κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση απεύχεται, δια στόματος του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν. Συνεπώς πρέπει να αναμένουμε έντονες ζυμώσεις, με την Κυβέρνηση να αναζητά συμμάχους ακόμα και στους εκπροσώπους της Αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις