alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Οι Έλληνες καλούνται να σώσουν τις τράπεζες – Σχεδιασμός Bad Bank για τα «κόκκινα δάνεια»
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Οι Έλληνες καλούνται να σώσουν τις τράπεζες – Σχεδιασμός Bad Bank για τα «κόκκινα δάνεια»

τραπεζα-σπασμενο-τζαμι.jpg

Με εταιρεία ειδικού σκοπού και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση να «ελαφρύνει» τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι έπεσε στο τραπέζι πρόταση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αφορά τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Protection Scheme, κατά κάποιους αναλυτές μία παραλλαγμένη Bad Bank, η οποία θα κληθεί να εγγράψει «κόκκινα δάνεια».

Το ποια και μέχρι σε ποιο κεφαλαιακό ύψος «κόκκινων δανείων» θα απορροφήσει η «νέα» τράπεζα, οι ίδιοι κύκλοι της Καραγιώργη Σερβίας πρόσθεταν ότι θα αποτελεί μόνον ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωσή τους.

Πάντως, οι αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το μοντέλο APS συμπεριλαμβάνεται στο «εγχειρίδιο» της ΕΚΤ. Αυτές οι εταιρίες ειδικού σκοπού θα παίρνουν τα κόκκινα δάνεια και θα δίνουν ομόλογα -με το ανάλογο discount- τα οποία θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Αυτή η λύση υποκαθιστά τα Funds και την Bad Bank αλλά βάζει το δημόσιο στη θέση του εγγυητή, οπότε πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις ευρωπαϊκές αρχές, ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Η δημιουργία μια Bad Bank, δηλαδή μιας τράπεζας που θα συγκεντρώσει όλα τα κόκκινα δάνεια που έχουν γονατίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ακούγεται πλέον πολύ έντονα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το χρηματιστήριο ανέκαμψε αλλά τα ομόλογα πιεζόμενα και από τις διεθνείς αναταράξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ χτύπησαν πάλι κόκκινο.

Το newsit.gr μίλησε με τον κ. Κώστα Μελά καθηγητή τραπεζικής και χρηματοοικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Μελάς εξήγησε γιατί ζούμε στην οικονομική δίνη τις τελευταίες 48 ώρες και πόσο τα κόκκινα δάνεια έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και την ευρωστία των τραπεζών. Τονίζει επίσης, ότι η δημιουργία μιας bad bank είναι μονόδρομος πλέον για να λειτουργήσουν σωστά οι τράπεζες με μια επισήμανση. Ότι, αν τελικά ακολουθηθεί αυτή η λύση το μάρμαρο το θα πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Μελάς εξηγεί ότι αφορμή γι αυτό που συνέβη στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν το ότι μια ελληνική τράπεζα, η Πειραιώς, μετά από τις οδηγίες του ESM βγήκε για αναζήτηση δανείου αλλά το επιτόκιο που της δόθηκε ήταν πολύ υψηλό. «Αυτή η αφορμή», τονίζει ο κ. Μελάς, «έδωσε την ευκαιρία στα ξένα funds να αναλύσουν το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που είναι τα «κόκκινα δάνεια». Οι προσεγγίσεις που έγιναν κατέληξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια μέσα στα τελευταία 2 με 3 χρόνια είναι δύσκολο να επιτευχθεί με βάση την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Ο κ. Μελάς, συνεχίζει λέγοντας ότι η προσπάθεια που έγινε για να λυθεί το πρόβλημα από την αρχή της κρίσης είναι εντελώς λάθος. Η όλη λογική είναι παντελώς λανθασμένη. Αυτό αποδεικνύεται από τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν χωρίς να έχουμε αποτελέσματα. Ειδικά στην μείωση των κόκκινων δανείων. Σημειώνει επίσης ότι θα έπρεπε όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου να γίνει εξαρχής αυτό το οποίο έγραψε το Bloomberg. Μια bad bank που θα απορροφούσε από τους ισολογισμούς τα μη αποτελεσματικά δάνεια. Έτσι, και οι τράπεζες θα απελευθερώνονται.

Οι Έλληνες θα πληρώσουν και πάλι το μάρμαρο αν δημιουργηθεί bad bank

Ο καθηγητής εξηγεί ότι η συζήτηση για την δημιουργία μια bad bank είναι πιο δύσκολη σ’ αυτή την φάση γιατί κάποιος θα πρέπει να την χρηματοδοτήσει. Κάποιος θα πρέπει να αγοράσει αυτά τα δάνεια και να πληρώσει. Και δεν μπορεί άλλος από το ελληνικό δημόσιο  αφού δεν υπάρχουν ιδιώτες πρόθυμοι να βάλουν τα χρήματά τους. Αυτό, σημαίνει ότι ο Έλληνας πολίτης και οι Έλληνες φορολογούμενοι θα επωμιστούν το βάρος της δημιουργίας της Bad Bank.

Κι εδώ είναι το πιο σημαντικό. Ο κ. Μελάς εξηγεί ότι αν βάλει χρήματα το ελληνικό δημόσιο αυτά είναι χρήματα του λαού. Οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν για άλλη μια φορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όταν όμως δίνεις λύση στο πρόβλημα μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχει συνέπειες αλλά μακροπρόθεσμα αυτές θα αποδειχθούν ευεργετικές.

Τι σημαίνει η δημιουργία μιας bad bank

Το τι θα γίνει αν δημιουργηθεί μια bad bank θα εξαρτηθεί από τον φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση των δανείων, εξηγεί ο καθηγητής. «Ορισμένα θα τα διαγράψει, κάποιοι που πρέπει να πληρώσουν θα πληρώσουν αλλά αυτά θα τα αναλάβει ο οργανισμός. Για να δημιουργηθεί μια bad bank πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τους δανειστές, την ΕΚΤ και τον ESM. Μπορεί να τραβήξει κανένα πεντάμηνο αν τελικά αποφασιστεί.  Δεν ξέρω αν το βλέπουν με θετικό μάτι αλλά έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Πρέπει να καταλάβουν ότι με τα λάθη όλων δεν οδηγούμαστε πουθενά. Αν θέλουν να διασωθεί το σύστημα πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εκεί. Τα χρήματα θα μπουν από το απόθεμα του δημοσίου», καταλήγει ο κ. Μελάς.