Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τα ανεξάρτητα φλερτ της Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ανεξάρτητα φλερτ της Βουλής

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου συγκροτούν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, αφού ο αριθμός τους έχει αγγίξει τους δέκα. Αποτελούν δε «μήλον της Έριδος» για τα μεγαλύτερα κόμματα, αφού εξυπηρετούν έναν διττό ρόλο. Από τη μια εξυπηρετούν τα λεγόμενα «ανοίγματα» των μεγάλων κομμάτων προς άλλους πολιτικούς χώρους και από την άλλη προσδίδουν επιπλέον ψήφους στην εκλογική […]

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου συγκροτούν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, αφού ο αριθμός τους έχει αγγίξει τους δέκα. Αποτελούν δε «μήλον της Έριδος» για τα μεγαλύτερα κόμματα, αφού εξυπηρετούν έναν διττό ρόλο. Από τη μια εξυπηρετούν τα λεγόμενα «ανοίγματα» των μεγάλων κομμάτων προς άλλους πολιτικούς χώρους και από την άλλη προσδίδουν επιπλέον ψήφους στην εκλογική αναμέτρηση. Για τον λόγο αυτό δεν είναι λίγοι και στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχουν προτείνει στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξετάσει την περίπτωση κάθε ανεξάρτητου βουλευτή (πλην βεβαίως αυτών που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή) ξεχωριστά, γιατί από κάποιους θα μπορούσαν να προκύψουν οφέλη για την ΝΔ.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Άλλωστε είναι γνωστό ότι σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης κανένας βουλευτής δεν μπόρεσε να εκλεγεί ως ανεξάρτητος. Όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα αναζητήσουν κομματική στέγη και μάλιστα σε ένα περιβάλλον, που θα εξασφαλίσει την είσοδό τους στην Βουλή. Την δεδομένη χρονική στιγμή, δημοσκοπικά τουλάχιστον, η ΝΔ είναι το κόμμα που θα έχει τις περισσότερες έδρες στην Βουλή, επομένως αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές βλέπουν με «καλό μάτι» την ένταξή τους στο πρώτο κόμμα.

Τα κόμματα από τα οποία έχουν ανεξαρτητοποιηθεί οι περισσότεροι βουλευτές είναι το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ. Από αυτούς τουλάχιστον πέντε φλερτάρουν με την ΝΔ, χωρίς ωστόσο το φλερτ αυτό να έχει εξελιχθεί σε αρραβώνα, αφού αυτό εξαρτάται απολύτως από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Γιώργος Λαζαρίδης, που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τους ΑΝΕΛ μετά την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, είναι μια περίπτωση που εξετάζουν στην ΝΔ, αφού προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Παρόμοιες περιπτώσεις είναι αυτές του Γρηγόρη Ψαριανού, αλλά και του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν και για τον προσφάτως ανεξάρτητο βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδη Φωκά, αλλά και τον παραιτηθέντα από το ίδιο κόμμα γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιώργο Σαρίδη.

Και ακριβώς εδώ δημιουργείται ο προβληματισμός για την ηγεσία της ΝΔ, καθώς υπάρχουν δύο διαφορετικές εισηγήσεις μεταξύ των συνομιλητών του προέδρου. Από την μια πλευρά είναι εκείνοι που λένε ότι η ΝΔ θα πρέπει να ενσωματώσει τους ψηφοφόρους και την βάση των υπολοίπων κομμάτων και όχι τα στελέχη (και μάλιστα εν ενεργεία βουλευτές) και από τη άλλη πλευρά εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι θα έρθουν στην ΝΔ εάν έρθουν πρώτα οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Οι υποστηρικτές της πρώτης άποψης θεωρούν ότι η ενσωμάτωση στη ΝΔ βουλευτών από άλλους πολιτικούς χώρους μπορεί μεν να «ενσαρκώνει» και να κάνει πράξη τα «ανοίγματα» Μητσοτάκη σε άλλους πολιτικούς χώρους, αλλοιώνει δε τα χαρακτηριστικά του κόμματος, αφού οι εν λόγω βουλευτές δεν ασπάζονται στο σύνολό της την ιδεολογία της ΝΔ .

Όσοι υποστηρίζουν την δεύτερη άποψη θεωρούν ότι βουλευτές, όπως ο Λαζαρίδης, ο Ψαριανός και ο Αμυράς μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ΝΔ στους ψηφοφόρους του κέντρου και να αποτελέσουν άλλοθι για πολλούς κεντροαριστερούς να στηρίξουν στις εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα ενισχύουν την επιχειρηματολογία τους, δηλώνοντας ότι ήδη στη ΝΔ έχουν ενταχθεί ο Ιάσονας Φωτήλας και η Κατερίνα Μάρκου από το Ποτάμι, αλλά και ο Γιώργος Κατσιαντώνης από την Ένωση Κεντρώων, οπότε υπάρχει «προηγούμενο» ενσωμάτωσης ανεξάρτητων βουλευτών.

Ωστόσο, η εξίσωση δεν είναι εύκολη για τον πρόεδρο της ΝΔ, αφού για ακόμη μια φορά θα πρέπει να ισορροπήσει στο εσωτερικό του κόμματός του μεταξύ των σκληροπυρηνικών και των μετριοπαθών και να τηρήσει ίσες αποστάσεις από όλους. Με δεδομένο ότι ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει και με επίσης δεδομένο ότι στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να αιφνιδιάσει με εκλογές ανά πάσα στιγμή, οι αποφάσεις αυτές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έρχονται πολύ πιο κοντά από το αναμενόμενο. Πάντως ασφαλείς πληροφορίες της «Alpha freepress» από το στρατόπεδο της ΝΔ αναφέρουν ότι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% και αναμένονται οι τελευταίες «παρεμβάσεις» από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος. Αναμένουμε να δούμε αν μέσα σε αυτές τις παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται και ονόματα ανεξάρτητων βουλευτών ή όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΦΙΛΗΣ.jpg

Βαριές κουβέντες Φίλη για την ΕΡΤ: Κυβερνάται από παραδιοίκηση, θυμίζει την εποχή πριν το «μαύρο»

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις