Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Διπλή αγωνία με τις συντάξεις…
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή αγωνία με τις συντάξεις…

Κορυφώνεται η αγωνία με τις συντάξεις. Και αυτό γιατί θα γνωρίζουμε περί τα τέλη Οκτωβρίου την τελική θέση των δανειστών στο σχέδιο της κυβέρνησης. Ήδη ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ έχουν τεθεί κατά των μειώσεων. Η κυβέρνηση κατέθεσε 2 σενάρια: Το α΄ σενάριο προβλέπει πλεόνασμα 4,14% για το 2019 και «περίσσευμα» 1,223 δισ. ευρώ. Στο β΄ […]

Κορυφώνεται η αγωνία με τις συντάξεις. Και αυτό γιατί θα γνωρίζουμε περί τα τέλη Οκτωβρίου την τελική θέση των δανειστών στο σχέδιο της κυβέρνησης. Ήδη ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ έχουν τεθεί κατά των μειώσεων. Η κυβέρνηση κατέθεσε 2 σενάρια: Το α΄ σενάριο προβλέπει πλεόνασμα 4,14% για το 2019 και «περίσσευμα» 1,223 δισ. ευρώ. Στο β΄ σενάριο, χωρίς περικοπή συντάξεων και αντιμέτρων με ελαφρύνσεις, το πλεόνασμα για το 2019 περιορίζεται στο 3,56% με «περίσσευμα» 122 εκατ. ευρώ.

Ακόμη περιλαμβάνονται:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά,
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών,
  • Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών,
  • Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
  • Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών,
  • Εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια,
  • Ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης,
  • Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού η κυβέρνηση διατυπώνει την πρόθεση «να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019».

Οι αντιδράσεις στο μεταξύ πολλές. Η ΝΔ τονίζει ότι «κατέρρευσε το παραμύθι της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό και οι περικοπές συντάξεων. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει τελικά και τις νέες περικοπές των συντάξεων που μόνοι τους ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την 1/1/19. Η Νέα Δημοκρατία ειλικρινά εύχεται στους κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο να πείσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, την Τρόικα να αφαιρέσει το συγκεκριμένο μέτρο από το τέταρτο άτυπο μνημόνιο που υπέγραψαν. Μέχρι τότε, ωστόσο, ας πάψουν να κοροϊδεύουν τους Έλληνες και ας ζητήσουν επιτέλους μια συγγνώμη από τους συνταξιούχους για το ανατριχιαστικό επιχείρημά τους ότι το ασφαλιστικό θα γίνει βιώσιμο μόνον αν αποβιώσουν».

Από πλευράς Ευρώπης, ο Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι «το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων δεν ήταν διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό. Το μέτρο δεν ήταν διαρθρωτικό, το ασφαλιστικό είχε ήδη μεταρρυθμιστεί. Ο σκοπός του ήταν να αποτελέσει δημοσιονομικό μέτρο. Όλοι ξέρουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Η δημοσιονομική κατάσταση δείχνει πολύ καλύτερη από ό,τι πριν από 18 μήνες. Είναι σημαντικό να συνεχίσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα. Σίγουρα υπάρχουν συζητήσεις για συγκεκριμένα μέτρα, για αυτό συμπεριλήφθηκαν τα δύο σενάρια».

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: «Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε έως τώρα, είμαστε της άποψης ότι Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους φέτος και του χρόνου». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε δύο σενάρια. «Για τις συντάξεις, οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και θα δούμε πιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

Από ελληνικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Κορκίδης τονίζει ότι «η κυβέρνηση δίνει “αντιπαροχή” στους θεσμούς τα αντίμετρα μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων για την αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς από σεβασμό στους συνταξιούχους και μόνο, δεν θα μπούμε ούτε αυτή τη φορά στη διαδικασία του “κοινωνικού αυτοματισμού” που επιχειρείται να δημιουργηθεί από τη μεταμνημονιακή ανταλλαγή των μνημονιακών μέτρων και αντιμέτρων. Το θέμα των συντάξεων εκτυλίσσεται σε μια περίοδο όπου το Eurogroup και η Κομισιόν καλούνται να διαχειριστούν τον “ιταλικό κυκλώνα”, που εκτινάσσει τα ιταλικά ομόλογα και ασκεί πιέσεις στα ελληνικά, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεν θα χρεώνεται η διακοπή συμβολαίων στα κινητά τηλέφωνα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις