Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Πρόεδρος Νοσοκομειακών για Ζακ: “Περιύβριση νεκρού η διακομιδή του με χειροπέδες”
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόεδρος Νοσοκομειακών για Ζακ: “Περιύβριση νεκρού η διακομιδή του με χειροπέδες”

“H διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, συνιστά χωρίς αμφιβολία περιύβριση νεκρού”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, κάνοντας παράλληλα λόγο για συγκάλυψη ευθυνών από πλευράς Αστυνομίας. “Για εμένα δεν είναι αυτό ένα μεμονωμένο περιστατικό, παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει ως πρακτικές […]

Αποτέλεσμα εικόνας για ζακ κωστόπουλος

“H διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, συνιστά χωρίς αμφιβολία περιύβριση νεκρού”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, κάνοντας παράλληλα λόγο για συγκάλυψη ευθυνών από πλευράς Αστυνομίας.

“Για εμένα δεν είναι αυτό ένα μεμονωμένο περιστατικό, παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει ως πρακτικές μεμονωμένων αστυνομικών”, είπε μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου μιλώντας στο News 24/7. Επίσης έκανε λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλαπλά περιστατικά αστυνομικής βίας.

Είδαμε λιντσάρισμα ενός ανθρώπου αβοήθητου, σχεδόν ετοιμοθάνατου, από πολίτες και από αστυνομικούς.

“Ο Ζακ Κωστόπουλος μεταφέρθηκε νεκρός με χειροπέδες, αυτό το διαπιστώσαμε. Η ανακοίνωσή μας βάζει κι άλλα θέματα που εμείς ως νοσοκομειακοί δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Είδαμε το λιντσάρισμα ενός ανθρώπου αβοήθητου, σχεδόν ετοιμοθάνατου, από πολίτες και από αστυνομικούς. Για εμένα δεν είναι αυτό ένα μεμονωμένο περιστατικό, παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει ως πρακτικές μεμονωμένων αστυνομικών, αλλά δεν είναι έτσι”.

Στη συνέχεια, δήλωσε πως οι γιατροί έχουν βρεθεί μπροστά σε πολλαπλά παρόμοια περιστατικά.

“Μιλάμε για κάτι πολύ βαθύτερο. Ακριβώς αυτή είναι η αποστολή της Αστυνομίας, η καταστολή, κάτι που δικαιολόγησε και στη συνέντευξή της η κ. Γεροβασίλη. Σαν νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε βρεθεί ενώπιον πολλαπλών περιστατικών που έχουν να κάνουν με αστυνομική καταστολή. Όταν ρίχνουν χημικά σε παππούδες και γιαγιάδες, όταν καταστέλλουν πολίτες που προσπαθούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, είναι και αυτό μια μορφή της βίας. Ξέρετε, ένα από τα πιο αποκρουστικά πρόσωπα της βίας και της καταστολής είναι να διεκδικεί κάποιος τα δικαιώματά του στη δουλειά του και να απολύεται. Αλλά εν προκειμένω, είχαμε έναν άνθρωπο εδώ αιμόφυρτο, αβοήθητο, ημιθανή, κάτι που είναι οφθαλμοφανές. Εμείς σαν γιατροί και άνθρωποι εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για μια πράξη βαρβαρότητας”.

Η κ. Ρέτζιου μίλησε ακόμη για μια “επιχείρηση νομιμοποίησης τέτοιων πρακτικών βίας στο όνομα μιας δήθεν αυτοάμυνας”.

“Έχουμε μια επιχείρηση νομιμοποίησης στη συνείδηση των περισσότερων από εμάς τέτοιων πρακτικών, στο όνομα μιας δήθεν αυτοάμυνας, που καλλιεργούνται από φασιστοειδή. Είναι ίδια η κλοπή με την αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής; Αυτό είναι ο νόμος της ζούγκλας”.

“Ακόμη κι αν δεν ήταν νεκρός, δεν έπρεπε να μεταφερθεί με χειροπέδες. Είναι ένας άνθρωπος που δεν αποτέλεσε απειλή”, συμπληρώνει για να συνεχίσει:

“Εμείς σαν Ομοσπονδία εξετάζουμε ανθρώπους, κρατούμενους ή συλληφθέντες, και κάθε φορά πρέπει να εξηγήσουμε τα αυτονόητα, ότι δεν μπορούμε να εξετάζουμε έναν άνθρωπο σωματικά ή ψυχικά -και το λέω αυτό με την ιδιότητά μου ως ψυχίατρος – είτε φέροντας χειροπέδες, είτε παρουσία αστυνομικών. Είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ξεγυμνώνεται ένας άνθρωπος σωματικά και ψυχικά. Είναι ένα φαινόμενο επίσης που διαπιστώνουμε συχνά και για τοξικοεξαρτημένους ανθρώπους”.

Σημείωσε πως δεν βλέπει διαφοροποίηση στάσης από την υπάρχουσα κυβέρνηση.

“Για τον Ζακ Κωστόπουλο δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ήταν τοξικοεξαρτημένος. Το ίδιο το σύστημα, το σάπιο, το εκμεταλλευτικό, έχει στείλει κάποιους ανθρώπους στο περιθώριο. Δυστυχώς δεν βλέπουμε κάποια διαφοροποίηση με την υπάρχουσα κυβέρνηση, δεν μπορεί να δικαιολογεί την αστυνομική βία και να μιλά για μεμονωμένο περιστατικό”.

“Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν αβοήθητος, εγκλωβισμένος μέσα στο κοσμηματοπωλείο, πριν καν δεχθεί την επίθεση”, συνέχισε για να αναφέρει ακόμη: “Πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα βαθύτερα αίτια, και σχετίζονται και με τα όσα έχουμε δει και ακούσει τις μέρες που έχουν ακολουθήσει”.

Ερωτηθείσα για το αν μεταφέρθηκε με χειροπέδες συνοδεία αστυνομικών, είπε:

“Δεν γνωρίζω αν υπήρξε συνοδεία αστυνομίας κατά τη μεταφορά του νεκρού. Γνωρίζω πως φορούσε χειροπέδες. Θα ερευνήσουμε όλες τις ευθύνες και για το ΕΚΑΒ και ζητάμε τιμωρία όλων των υπευθύνων. Ψάχνουμε ακόμη να δούμε πώς έδρασε το ΕΚΑΒ όταν έφτασε στο σημείο. Έφερε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τα χτυπήματα των πολιτών και των αστυνομικών. Πρέπει όμως να δούμε πώς αντιμετωπίστηκε το ίδιο το περιστατικό από τους διασώστες, τι συνέβη επακριβώς. Ο άνθρωπος ήταν ανήμπορος από την ώρα που ήταν κλεισμένος μέσα στο κοσμηματοπωλείο”.

“Είναι πρόκληση να μιλάει η υπουργός για μεμονωμένα περιστατικά και ότι η δουλειά της ομάδας ΔΙΑΣ είναι η καταστολή. Τι κάνουμε εδώ, νομιμοποιούμε την καταστολή; Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν στην συνείδηση του κόσμου που υποφέρει, μια δήθεν αυτοάμυνα. Εμείς σαν Ομοσπονδία έπρεπε βάσει καταγγελιών που είχαμε από τα επείγοντα, να στείλουμε αυτή την ανακοίνωση. Ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε”, κατέληξε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Από τη δική του μεριά ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας και νευροχειρούργος Πάνος Παπανικολάου, μιλώντας στο News247 88.6 σχολίασε σχετικά:

“Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ έπρεπε να διαπιστώσει τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, και δεν έπρεπε να μεταφερθεί δεμένος με χειροπέδες. Ακόμη και αν δεν ήταν νεκρός, θα έπρεπε, επίσης να είχε μεταφερθεί χωρίς χειροπέδες”.

Τόνισε ακόμη και εκείνος από τη δική του μεριά, πως το συμβάν “συνιστά περιύβριση νεκρού”.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου που προηγήθηκε:

“Εδώ και αρκετές ημέρες, παρακολουθούμε με αποτροπιασμό την επιχείρηση συγκάλυψης των συνθηκών κάτω από τις οποίες έπεσε θύμα άγριας επίθεσης, τόσο από πολίτες, όσο και από αστυνομικούς, ο ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ Ζακ Κωστόπουλος, ο οποίος και κατέληξε πριν καν οδηγηθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Είναι επικίνδυνη η προσπάθεια αθώωσης και ενθάρρυνσης τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών στο όνομα δήθεν της «αυτοάμυνας», που προέρχεται κυρίως από διάφορα φασιστοειδή.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μόνη, είναι απολύτως εμβληματική της αντίληψης που χαρακτηρίζει τις κρατικές πολιτικές για τους τοξικοεξαρτημένους, τους οροθετικούς, όλους αυτούς που το ίδιο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα περιθωριοποιεί. Ακόμα χειρότερα, η απίστευτη βιαιότητα με την οποία συμπεριφέρονται οι αστυνομικοί σε έναν άνθρωπο ημιθανή, ίσως ήδη νεκρό, όχι μόνο αποτελεί πράξη βαρβαρότητας αλλά αποκαλύπτει και τον προσανατολισμό της Αστυνομίας στην καταστολή. Δεν πρόκειται απλώς «για πρακτικές μεμονωμένων αστυνομικών» όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να δικαιολογηθεί.

Αλήθεια, ποιο κράτος «δικαίου» ανέχεται τέτοια βαρβαρότητα;

H διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», συνιστά χωρίς αμφιβολία περιύβριση νεκρού.

Ως Νοσοκομειακοί Γιατροί, αφιερωμένοι στην καθημερινή μάχη για τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας των ασθενών μας, απαιτούμε την άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την τιμωρία όλων των υπευθύνων”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις