Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Πώς θα καταλάβεις ότι σου λείπουν βιταμίνες
ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβεις ότι σου λείπουν βιταμίνες

Θεωρητικά, μια ισορροπημένη διατροφή θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες μας σε βιταμίνες. Στην πράξη όμως, πολλές φορές δεν καταναλώνουμε τις ποσότητες φρούτων, λαχανικών και κρέατος που χρειάζεται με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε ελλείψεις. Πώς θα το καταλάβουμε; Απώλεια μαλλιών Οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Β7 (βιοτίνη). Για να αυξήσετε την πρόσληψή της καταναλώστε περισσότερα αμύγδαλα, φασόλια, πατάτες […]

Σχετική εικόνα

Θεωρητικά, μια ισορροπημένη διατροφή θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες μας σε βιταμίνες. Στην πράξη όμως, πολλές φορές δεν καταναλώνουμε τις ποσότητες φρούτων, λαχανικών και κρέατος που χρειάζεται με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε ελλείψεις.

Πώς θα το καταλάβουμε;

Απώλεια μαλλιών

Οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Β7 (βιοτίνη). Για να αυξήσετε την πρόσληψή της καταναλώστε περισσότερα αμύγδαλα, φασόλια, πατάτες και μπανάνες.

Κράμπες

Συχνές κράμπες οφείλονται στην έλλειψη ασβεστίου, μαγνήσιου και καλίου. Άτομα που αθλούνται συστηματικά και ιδρώνουν πολύ έχουν έλλειψη σε αυτά τα μέταλλα και άρα θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερους ξηρούς καρπούς, μπανάνες και μήλα.

Εξανθήματα στο πρόσωπο

Και εδώ φταίει η έλλειψη βιταμίνης Β7 ήτοι βιοτίνης. Το σώμα μας μπορεί να αποθηκεύσει αρκετές λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, Κ, Ε, D) όμως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β χρειάζονται συνεχή αναπλήρωση. Πέρα από τα συμπληρώματα που θα βρείτε στα φαρμακεία, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη βιοτίνης καταναλώνοντας περισσότερα μανιτάρια, τυρί, βραστά αυγά, σπανάκι και κουνουπίδι.

Μούδιασμα στα άκρα

Το μούδιασμα στα άκρα συνδέεται με έλλειψη βιταμινών Β6, Β12 και Β9. Αυτές οι βιταμίνες επηρεάζουν σημαντικά τις διαδικασίες παραγωγής υγιών κυττάρων αίματος, τα οποία είναι απαραίτητα για να μεταφέρουν το οξυγόνο στα υπόλοιπα κύτταρα. Αν παρατηρείτε συχνό μούδιασμα στα χέρια, αυξήστε την κατανάλωση φασολιών, εσπεριδοειδών, θαλασσινών και πουλερικών.

Ακμή στους μηρούς και τα χέρια

Εμφανίζεται λόγω έλλειψης βιταμινών A, D και λιπαρών οξέων. Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση τρανς λιπαρών (τηγανιτά, σφολιάτες κ.α.) και να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών όπως ο σολομός και οι ξηροί καρποί. Μην ξεχνάτε επίσης την βιταμίνη Α, η οποία βρίσκεται σε λαχανικά όπως τα καρότα και οι κόκκινες πιπεριές.

Κιτρίνισμα στο λευκό των ματιών

Συνδέεται με αρκετές παθήσεις, αλλά όσον αφορά τις βιταμίνες, προκαλείται από έλλειψη Β12. Φροντίστε λοιπόν να την προσλαμβάνετε επαρκώς από πηγές όπως το συκώτι, το γάλα, ο σολομός και ο τόνος.

Ταλαιπωρημένη όψη στα δόντια

Κίτρινα και «θαμπά» δόντια συνδέονται με έλλειψη βιταμίνης D. Μάλιστα άτομα που έχουν έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη συχνά πάσχουν από περιοδοντίτιδα. Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των δοντιών. Καταναλώστε τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, καστανό ρύζι, ντομάτες, φασόλια, ψάρια και σταφύλια.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όλα τα παραπάνω πέρα από το να «δείχνουν» έλλειψη βιταμινών μπορεί να συνδέονται και με άλλα προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις