Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επίθεση με ταχύπλοα-βόμβες σε λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με ταχύπλοα-βόμβες σε λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας

Κλιμακώνεται ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων που διεξάγουν στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, ως εκπρόσωποι του σουνιτικού και του σιιτικού Ισλάμ αντίστοιχα. Ειδικότερα, το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Υεμένης εναντίον του κινήματος των σιιτών ανταρτών […]

Κλιμακώνεται ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων που διεξάγουν στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, ως εκπρόσωποι του σουνιτικού και του σιιτικού Ισλάμ αντίστοιχα. Ειδικότερα, το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Υεμένης εναντίον του κινήματος των σιιτών ανταρτών που είναι γνωστοί ως Χούθι, απέτρεψε επίθεση των ανταρτών με τη χρήση δύο ταχύπλοων παγιδευμένων με εκρηκτικές ύλες εναντίον του λιμανιού της Τζιζάν.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι είναι σιιτική οργάνωση δραστηριοποιούμενη στην Υεμένη και αντλούν την ονομασία τους από τον Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ Χούθι, ο οποίος ξεκίνησε επανάσταση στην Υεμένη το 2004 και σκοτώθηκε από τις Ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Καθοδηγούμενοι από τον Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούθι, πέτυχαν στο πραξικόπημα του 2014-2015 να αποκτήσουν τον έλεγχο σημαντικών εδαφών, της πρωτεύουσας Σαναά και του κοινοβουλίου. Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις τους εναντίον του βασιλείου αποτελούν αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ, η οποία επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 για να αποκαταστήσει την εξουσία του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι. Η κυβέρνηση του Χάντι είχε μόλις εκδιωχθεί από τη Σαναά, που κατέλαβαν και ελέγχουν έκτοτε οι Χούθι, και είχε καταφύγει στο Άντεν, το λιμάνι του Νότου.

«Οι δυνάμεις του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας εντόπισαν την κίνηση δύο τηλεκατευθυνόμενων πλεούμενων παγιδευμένων με εκρηκτικά προς το λιμάνι της Τζιζάν. Αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν (…) προκαλώντας ελάχιστες ζημιές» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Σκόπια: Ξεπεράστε τις διαφορές κι εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις