Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ο Ζορμπάς άφησε πίσω “χάος” σε πολλές περιοχές – 4 οι αγνοούμενοι
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ζορμπάς άφησε πίσω “χάος” σε πολλές περιοχές – 4 οι αγνοούμενοι

Το «χάος» άφησε πίσω του ο Ζορμπάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι αγνοούμενοι είναι 4. Ένας 67χρονος με την 58χρονη σύζυγό του,  ένας 27χρονος από το Μαντούδι Ευβοίας κι ένας 73χρονος κτηνοτρόφος. Το όχημα του ζευγαριού εντοπίστηκε στην περιοχή Σπαθαρίου-Μετοχίου στην Πύλη Ευβοίας και αναζητούνται οι δύο επιβαίνοντες. «Χτες το βράδυ γύρω στις 21.30 τα […]

Το «χάος» άφησε πίσω του ο Ζορμπάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι αγνοούμενοι είναι 4.

Ένας 67χρονος με την 58χρονη σύζυγό του,  ένας 27χρονος από το Μαντούδι Ευβοίας κι ένας 73χρονος κτηνοτρόφος.

Το όχημα του ζευγαριού εντοπίστηκε στην περιοχή Σπαθαρίου-Μετοχίου στην Πύλη Ευβοίας και αναζητούνται οι δύο επιβαίνοντες. «Χτες το βράδυ γύρω στις 21.30 τα πεθερικά μου ξεκίνησαν να πάνε με το αμάξι τους στη μητέρα της πεθεράς μου. Από χτες το βράδυ αγνοείται η τύχη τους. Η βροχή ήταν τόσο δυνατή που έχουν ξεχειλίσει τα πάντα, εδώ .

Το αμάξι τους βρέθηκε και τα προσωπικά τους αντικείμενα αλλά τα πεθερικά μου , δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Είναι πολύ δύσκολες οι ώρες για όλους μας», ανέφερε ο γαμπρός του ζευγαριού.

Το όχημα του 27χρονου παρασύρθηκε στο 2ο χλμ. στο δρόμο Προκοπίου-Μαντουδίου. Η φίλη του κατάφερε να βγει από το αμάξι όχι όμως και ο νεαρός.

Συναγερμός έχει σημάνει και στον Αλμυρό Μαγνησίας, για τον εντοπισμό 73χρονου κτηνοτρόφου, ο οποίος αγνοείται από το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν μαζί με τον βοηθό του έσπευσαν να προστατεύσουν από την κακοκαιρία τα ζωντανά του και κατόπιν στην πορεία χάθηκαν. Ο βοηθός επέστρεψε και ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν άμεσα έρευνες, ζητώντας τη συνδρομή των Πυροσβεστικών Δυνάμεων.

Ισχυρές δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ αλλά και 3 δύτες που έχουν φτάσει στην περιοχή από την Αθήνα προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία πιθανά να βρίσκονται οι αγνοούμενοι που αναζητούνται στην Εύβοια.

Εντωμεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Βόρεια Εύβοια ενώ κλειστά είναι σήμερα, Δευτέρα τα σχολεία σε πολλές περιοχές. Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί.

Μεγάλες καταστροφές 

Στο Μαντούδι παραμένουν εγκλωβισμένοι ο δήμαρχος, Χρήστος Καλυβιώτης με τον δ/κτη της ΠΥ Χαλκίδας, Βαγγέλη Παλιό και τους κατοίκους. Στο σημείο επιχειρούν η 7η και η 1η ΕΜΑΚ. Η στάθμη του νερού μέσα στην πόλη έχει φτάσει τα 3 μέτρα.

Οι κάτοικοι έχουν ανέβει στα ανώγεια των σπιτιών τους. Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους, σε αγροτικές καλλιέργειες, σε ποιμνιοστάσια και μελίσσια κατά μήκος όλου του δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ.Άννας. Τέτοια καταστροφή έχουν να ζήσουν από το 1987, λένε οι κάτοικοι που τρέχουν να σώσουν ό,τι μπορούν.

Στη δίνη του κυκλώνα «Ζορμπά» βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου η Μαγνησία, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στο νησί του Παπαδιαμάντη, τη Σκιάθο, η οποία δέχτηκε το ισχυρότερο «χτύπημα» της κακοκαιρίας. Οι περιοχές του νησιού που επλήγησαν περισσότερο από την έντονη βροχόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους είναι αυτές του Τρούλου, της Αγ. Παρασκευής και των Κουκουναριών.

Στη Φθιώτιδα, δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών καλύφθηκαν από νερό, ενώ όλα τα ρέματα στην περιοχή βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και οι υπηρεσίες της Βοιωτίας οι οποίες παρατηρούν συνεχώς τους χείμαρρους να φουσκώνουν ενώ τα μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή με δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία από την κεντρική προς τη βόρεια Εύβοια. 

Με την υπερχείλιση του Κηρέα έκλεισε ουσιαστικά ο δρόμος από Προκόπι σε Μαντούδι. Έτσι δυσκολεύεται η οποιαδήποτε πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές. Όλοι περιμένουν να πέσει η ένταση της βροχής, να απομακρυνθούν τα νερά και τα χώματα που έχουν καλύψει το οδικό δίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις τα βράχια για να μπορέσουν να κινηθούν από τη Χαλκίδα προς τη βόρεια Εύβοια ή αντιστρόφως.

Εντωμεταξύ, μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί  στους δήμους Κιάτου και Βέλου – Βόχας Κορινθίας. Τα σχολεία και στους δύο δήμους θα μείνουν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιάτου, «έχουμε εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο υποδομών και συγκεκριμένα το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Κιάτου έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση στην πόλη και στα γύρω χωριά και ως εκ τούτου περίπου 15.000 κάτοικοι να έχουν μείνει χωρίς νερό».

Επίσης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «το Κιάτο έχει κοπεί στα δύο, διότι έχουν γκρεμιστεί γέφυρες», ενώ όσον αφορά στην δημοτική και αγροτική οδοποιία, είπε ότι «έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε καλλιέργειες».

Περισσότερες από 1.800 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 1.800 κλήσεις, από όλη τη χώρα, για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων.

Ειδικότερα, έχει δεχθεί, έως αυτή την ώρα, από το νομό Αττικής 286 κλήσεις, Ευβοίας 165, Αργολίδας 150, Κορινθίας 960, Λακωνίας 60, Μεσσηνίας 102, Φθιώτιδας 57 και Μαγνησίας 4. Σημειώνεται, επίσης, ότι συνολικά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 182 άτομα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις