Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Η επέλαση του “Ζορμπά”: Σε δύο φάσεις το φαινόμενο – Θα “χτυπήσει” τα 3/4 της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Η επέλαση του “Ζορμπά”: Σε δύο φάσεις το φαινόμενο – Θα “χτυπήσει” τα 3/4 της χώρας

Στο έλεος του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ζορμπά» βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το σπάνιο καιρικό φαινόμενο σαρώνει ήδη τις ακτές της Πελοποννήσου και τα Κύθηρα με θυελλώδεις ανέμους, γιγάντια κύματα και ισχυρότατες καταιγίδες. Ο καιρός αγριεύει επικίνδυνα και καλό  είναι να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είμαστε προσεκτικοί γιατί τα φαινόμενα θα είναι ακραία και επικίνδυνα. […]

κινηση-βροχη.jpg

Στο έλεος του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ζορμπά» βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το σπάνιο καιρικό φαινόμενο σαρώνει ήδη τις ακτές της Πελοποννήσου και τα Κύθηρα με θυελλώδεις ανέμους, γιγάντια κύματα και ισχυρότατες καταιγίδες.

Ο καιρός αγριεύει επικίνδυνα και καλό  είναι να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είμαστε προσεκτικοί γιατί τα φαινόμενα θα είναι ακραία και επικίνδυνα.

Όπως αναφέρει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στην περιοχή της Πύλου, υπάρχουν ήδη δεκάδες διακοπές ρεύματος λόγω της έντονης βροχόπτωσης και των δυνατών ανέμων.

Τις τελευταίες ώρες προέκυψαν νέα δεδομένα για την εξέλιξη του κυκλώνα σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ.

Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρεάσει ο κυκλώνας, θα είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν ότι δεν κινδύνευαν.

Στην Αττική το κύμα της κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα Σάββατο μετά το μεσημέρι.

kithira

Επιφυλακή και μετακινήσεις δυνάμεων σε περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Οι διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις διαμορφώνουν και τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και θα υπάρξουν μετακινήσεις δυνάμεων απο την Πυροσβεστική, με την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ, των Περιφερειών και όλων των φορέων και υπηρεσιών, στις περιοχές που αναμένεται οτι θα χτυπήσει η κακοκαιρία.

Η αναλυτική παρουσίαση των μέτρων έγινε την Παρασκευή το βράδυ στη σύσκεψη στην Πυροσβεστική, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων και των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.

Σε δύο φάσεις το φαινόμενο

Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την περιοχή της Κρήτης, καθώς και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως τα νότια και τα ανατολικά του νομού.

Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα μικρό και πρόσκαιρο «σπάσιμο» για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του φαινομένου. Έτσι από το Σάββατο θα υπάρξει νέα ένταση των βροχοπτώσεων στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη ενώ από το απόγευμα και μετά θα υπάρχει επέκταση των φαινομένων προς τα ανατολικότερα.

Την Κυριακή, τέλος, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάστασή.

20100192

Πιθανές πλημμύρες, άνεμοι ως 145 χλμ/ώρα, κύματα ύψους ως 7 μέτρων!

«Με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πιο ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στο βόρειο και δυτικό κομμάτι της Κρήτης, όπως επίσης στα νότια ελληνικά νησιά και στη νοτιοδυτική Τουρκία», ανέφερε ο μετεωρολόγος του έγκυρου AccuWeather Τάιλερ Ρόις.

Το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων θα πέσει από το Σάββατο το βράδυ έως τη Δευτέρα. Και ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο είναι που θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

«Ισχυρές ριπές ανέμου, ταχύτητας 95 χλμ./ώρα είναι πιθανό να σημειωθούν στα βόρεια παράλια της Κρήτης και στη νοτιοδυτική Τουρκία», συνέχισε ο Ρόις. «Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν και ριπές ανέμου έως 145 χιλιομέτρων την ώρα».

Για τα κύματα που θα δημιουργηθούν λόγω του κυκλώνα, ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι «οι θάλασσες αυτό το Σαββατοκύριακο μπορούν να δώσουν κύματα ύψους 3-5 μέτρων στην Κρήτη και στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Πιθανότατα όμως κάποιες θάλασσες θα δώσουν κύματα ύψους 7 μέτρων».

20110131

Δείτε όλα όσα είπε ο Τάσος Αρνιακός 

Το Σάββατο (29-09-2018)

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Νότιο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Την Κυριακή (30-09-2018):

Α] Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Β] Άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

faros

Πώς να προστατευθείτε από τα έντονα φαινόμενα

Με ένα πρωτότυπο βίντεο, με κινούμενη εικόνα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέλεξε να ενημερώσει τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, τους προτρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας, όπως να αποφεύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες αλλά και σε μεγάλα δένδρα που μπορεί να προκληθεί πτώση, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

Αν ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα ενώ οδηγεί κανείς, θα πρέπει να σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο, έξω από το δρόμο, μακριά από δένδρα και στη συνέχεια αφού ανάψει τα αλαρμ του αυτοκινήτου να εξέλθει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις