Αθήνα

°C

Τρίτη

19

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τέλος τα capital controls – Ποιες αλλαγές έρχονται με τη νέα χαλάρωση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος τα capital controls – Ποιες αλλαγές έρχονται με τη νέα χαλάρωση

Σε άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στην κίνηση κεφαλαίων λόγω των capital controls προχωρά η κυβέρνηση με την απελευθέρωση πλήρως των αναλήψεων μετρητών στην Ελλάδα από την 1η Οκτωβρίου. Η ενίσχυση των καταθέσεων κινείται με αργό ρυθμό γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών. Πέραν του συσχετισμού της ροής των καταθέσεων με τα capital […]

ΟΥΡΑ-ΑΤΜ.jpg

Σε άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στην κίνηση κεφαλαίων λόγω των capital controls προχωρά η κυβέρνηση με την απελευθέρωση πλήρως των αναλήψεων μετρητών στην Ελλάδα από την 1η Οκτωβρίου.

Η ενίσχυση των καταθέσεων κινείται με αργό ρυθμό γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών.

Πέραν του συσχετισμού της ροής των καταθέσεων με τα capital controls, το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο όπως τονίζουν τα τραπεζικά στελέχη σύμφωνα με το Βήμα, δεν αντιμετωπίζεται και έχει διάρκεια, είναι η αφαίμαξη των καταθέσεων από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές εξανεμίζουν και τα υπόλοιπα των καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες.

Η νέα τροποποιητική απόφαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δημοσιευτεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει ότι:

Θα απελευθερωθούν πλήρως οι αναλήψεις μετρητών πέραν του ορίου των 5.000 ευρώ τον μήνα που ισχύει σήμερα.

Θα απελευθερωθούν και θα είναι πλέον χωρίς όριο οι αναλήψεις μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών.

Θα επιτραπούν οι αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό μέχρι 5.000 ευρώ.

Θα αυξηθεί από τα 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ το ποσό που θα μπορεί να μεταφέρει κάθε φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Θα επιτραπεί η πληρωμή ή εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών σε μετρητά. Σημειώνεται ότι σήμερα επιτρέπεται μόνο η κατάθεσή τους σε τραπεζικό λογαριασμό.

Θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ στο εξωτερικό μέσω εμβασμάτων από 40.000 ευρώ σήμερα, τα οποία αφορούν συναλλαγές επιχειρήσεων προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Το ποσό των 100.000 ευρώ θα αφορά καθεμία συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Θα επιτραπεί η εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για κέρδη που προέρχονται από κεφάλαια που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα με έμβασμα σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τράπεζα στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις