Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Τί προκαλεί τη συνήθεια να τρώμε τα νύχια μας;
ΥΓΕΙΑ

Τί προκαλεί τη συνήθεια να τρώμε τα νύχια μας;

Αν δεν το κάνουμε οι ίδιοι, σίγουρα γνωρίζουμε κάποιον που τρώει τα νύχια του. Η φαινομενικά άκακη αυτή συνήθεια μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελεί σοβαρή πηγή προβλημάτων. Ας δούμε όμως πρώτα τις αιτίες του φαινομένου. Οι δύο κύριες αιτίες είναι το άγχος και η ανία, αν και τελευταία αρκετοί ερευνητές αποδέχονται και τον παράγοντα της […]

Αν δεν το κάνουμε οι ίδιοι, σίγουρα γνωρίζουμε κάποιον που τρώει τα νύχια του. Η φαινομενικά άκακη αυτή συνήθεια μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελεί σοβαρή πηγή προβλημάτων. Ας δούμε όμως πρώτα τις αιτίες του φαινομένου. Οι δύο κύριες αιτίες είναι το άγχος και η ανία, αν και τελευταία αρκετοί ερευνητές αποδέχονται και τον παράγοντα της κληρονομικότητας.

Για όσους αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος, το να τρώνε τα νύχια τους μπορεί να είναι ένα είδος ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Κατ’ αναλογία στα παιδιά μικρής ηλικίας μπορεί να είναι σημάδι μιας άλλης διαταραχής που εμφανίζεται σε αυτές τις περιόδους, της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Άλλα πιθανά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να τρώει τα νύχια του είναι η εναντιωματική προκλητική διαταραχή, η διαταραχή άγχους αποχωρισμού ή ακόμα και το βρέξιμο του κρεβατιού.

Το να τρώμε τα νύχια μας δεν μπορεί να προκαλέσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην υγεία, αλλά υπάρχουν άσχημες επιπτώσεις. Τα δάχτυλα των χεριών μπορεί να είναι ευαίσθητα, με την περιοχή γύρω από τα νύχια να αιμορραγεί ή ακόμα και να μολύνεται. Ταυτόχρονα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια, κάνοντάς τα αδύναμα. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που τρώνε τα νύχια τους βιώνουν έπειτα αυξημένο στρες και ανασφάλεια λόγω της εμφάνισης των νυχιών τους, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο.

Μερικοί τρόποι που αξίζει να δοκιμάσετε για να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας είναι οι εξής:

  • Βάψτε τα νύχια σας με ένα βερνίκι που έχει άσχημη, πικρή γεύση.
  • Κόβετε τα νύχια σας τακτικά και κοντά, ώστε να μην μπορείτε να τα δαγκώσετε.
  • Χρησιμοποιήστε μεθόδους χαλάρωσης από το στρες, ώστε να το διαχειρίζεστε καλύτερα. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους είναι οι ασκήσεις αναπνοής, η yoga ή μία μικρή ελαστική αντι-στρες μπάλα.
  • Φορέστε ένα λαστιχάκι στον καρπό σας και τραβήξτε το κάθε φορά που σας έρχεται να δαγκώσετε τα νύχια σας.
  • Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε, θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να μπορέσει να καταλάβει αν υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα πίσω από αυτή την συμπεριφορά, όπως γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

17.000 οι χρήστες ναρκωτικών «υψηλού κινδύνου» – Σχέδιο δράσης για την Αθήνα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις