Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τα είπαν… τυπικά Τσίπρας-Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Τα είπαν… τυπικά Τσίπρας-Ερντογάν

Τσίπρας Ερντογάν τα είπαν μία περίπου ώρα στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη τον κ. Τσίπρα για επίσημη συνάντηση εργασίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ο κ. Τσίπρας έθεσε και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και […]

Τσίπρας Ερντογάν τα είπαν μία περίπου ώρα στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη τον κ. Τσίπρα για επίσημη συνάντηση εργασίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ο κ. Τσίπρας έθεσε και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίο, που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό -κατά τις κυβερνητικές πηγές- συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η εφαρμογή των σχετικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ακόμη συμφωνήθηκε να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας και ειδικότερα όσον αφορά στην εξάρθρωση δικτύων διακινητών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Τονίστηκε από την πλευρά της Ελλάδας η ανάγκη επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών. Ο Ερντογάν επανέλαβε την υποστήριξη του πλαισίου Γκουτέρες, που είχε αναφέρει και στη συνάντηση στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία για να υπάρξει μείωση των προσφυγικών ροών. Στα θέματα που επίσης απασχόλησαν ήταν το αυτό της ασφάλειας, όπου και οι δύο τάχθηκαν υπέρ των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πώς εντόπισαν τον 35χρονο απαγωγέα των αγοριών – Υποψίες πως τα νάρκωσε (vids)

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις