Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

21

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Φακοί επαφής και βακτήρια: Πότε κινδυνεύετε – Τί να προσέχετε
ΥΓΕΙΑ

Φακοί επαφής και βακτήρια: Πότε κινδυνεύετε – Τί να προσέχετε

Όσοι φοράτε φακούς επαφής, πιθανώς γνωρίζετε ήδη για τους διάφορους κινδύνους που εγκυμονούν αυτοί για την υγεία, όταν τους φοράτε για πολλές ώρες ή και ημέρες,  δεν τους καθαρίζετε σωστά, ή αρκετά συχνά. Μια μελέτη από το ιατρικό κέντρο NYU Langone έρχεται, ωστόσο, να αναδείξει μια πιο ακραία και επικίνδυνη επίπτωση για τα μάτια σας, […]

Αποτέλεσμα εικόνας για contact lenses

Όσοι φοράτε φακούς επαφής, πιθανώς γνωρίζετε ήδη για τους διάφορους κινδύνους που εγκυμονούν αυτοί για την υγεία, όταν τους φοράτε για πολλές ώρες ή και ημέρες,  δεν τους καθαρίζετε σωστά, ή αρκετά συχνά.

Μια μελέτη από το ιατρικό κέντρο NYU Langone έρχεται, ωστόσο, να αναδείξει μια πιο ακραία και επικίνδυνη επίπτωση για τα μάτια σας, που μπορεί να έχουν οι φακοί επαφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που φορούν φακούς επαφής, τους βάζουν χωρίς να έχουν πλύνει προηγουμένως τα χέρια τους ή χωρίς να τα έχουν πλύνει σωστά/επαρκώς, κυρίως όταν τους βγάζουν πριν πέσουν για ύπνο.

Αυτό που ανακάλυψαν, λοιπόν,  οι επιστήμονες είναι ότι οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής έχουν διαφορετικούς τύπους βακτηρίων στα μάτια τους από εκείνους που δεν φορούν φακούς, συμπεριλαμβανομένου ενός είδους που συνδέεται συχνά με έλκη στα μάτια!

Για τις ανάγκες της μικρής έκτασης μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 20 ατόμων (9 χρηστών φακών επαφής και 11 μη-χρηστών φακών επαφής) για να δουν αν και πόσα βακτήρια έχει ο καθένας στα μάτια του. Διαπίστωσαν ότι οι φακοί επαφής προκαλούσαν στους συμμετέχοντες την συσσώρευση βακτηρίων από τα ακόλουθα 4 είδη: Lactobacillus, Acinetobacter, Methylobacterium, και Pseudomonas, η τελευταία εκ των οποίων είναι εκείνη που συνήθως συνδέεται με έλκη του κερατοειδούς.

Τι προτείνουν οι ειδικοί για να προστατεύσετε τα μάτια σας

  • Πλένετε πολύ καλά τα χέρια ΠΡΙΝ ακουμπήσετε τους φακούς σας, είτε όταν τους φοράτε, είτε όταν τους βγάζετε.
  • Στη συνέχεια αφαιρέστε τη βρωμιά και τα βακτηρίδια βάζοντας κάθε φακό ξεχωριστά στην παλάμη του χεριού σας, μέσα σε μια μικρή “λίμνη” από διάλυμα καθαρισμού, και ελαφρά τρίψτε τον με άλλο σας χέρι.
  • Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επιλέξετε μαλακούς φακούς επαφής που να τους αλλάζετε κάθε μέρα.
  • Φοράτε τα γυαλιά σας όσο περισσότερο μπορείτε τις ώρες που δεν σας είναι απαραίτητο να φοράτε τους φακούς επαφής. Σε γενικές γραμμές μην φοράτε τους φακούς σας πάνω από 12-14 ώρες την ημέρα.
  • Μην κολυμπάτε ποτέ σε πισίνα με φακούς επαφής, επειδή μέσα στο νερό της πισίνας υπάρχουν ήδη πολλά βακτήρια που “περιμένουν” να προσκολληθούν στους φακούς σας.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις