Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αχτσιόγλου: Ιανουάριο η αύξηση του κατώτατου μισθού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αχτσιόγλου: Ιανουάριο η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο κατώτατος θα αυξηθεί, αλλά πόσο; Την αύξηση προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους Θεσμούς πως δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε διαρθρωτικό το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη διαπραγμάτευση». Μεταξύ άλλων […]

Ο κατώτατος θα αυξηθεί, αλλά πόσο; Την αύξηση προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους Θεσμούς πως δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε διαρθρωτικό το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη διαπραγμάτευση».

Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει:

1. Εμμονική τη στάση που του ΔΝΤ κατά την 2η αξιολόγηση, όταν και τότε η Ελληνική Κυβέρνηση είχε ζητήσει να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, αναγνωρίζοντας πως η στάση των Ευρωπαίων ήταν διαφορετική.

2.Έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού μέχρι το 2070, η οποία δεν αμφισβητείται, ενώ το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είναι πεπεισμένο πως οι στόχοι των πλεονασμάτων μπορούν να επιτευχθούν και ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

3.Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αποτυπωμένος στον προϋπολογισμό, που για το 2019 φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ και το 2022 ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια. Μέσα σε αυτόν τον χώρο, εξήγησε, εντάσσονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, επίδομα ενοικίου, κ.τ.λ.

4.Δεν υφίστανται σενάρια περί «ήπιας περικοπής συντάξεων». Χρειάζεται, να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή στοιχείων με τους Θεσμούς, προκειμένου να διαπιστώσουν και εκείνοι πως το μέτρο δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά, ούτε διαρθρωτικά. Δημιουργείται ένα ευνοϊκό κλίμα και πολιτικά.

5. Με τροπολογία που θα φέρει στη Βουλή, την επόμενη κιόλας εβδομάδα, θα επιταχύνει τη διαδικασία. Προανήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού από τα τέλη Ιανουαρίου, αφού η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απλήρωτες 162.241 συντάξεις

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις