Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Οι επιστήμονες “βρήκαν” τους 4 βασικούς τύπους χαρακτήρα
ΥΓΕΙΑ

Οι επιστήμονες “βρήκαν” τους 4 βασικούς τύπους χαρακτήρα

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, ωστόσο, στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, υπάρχει η τάση ομαδοποιήσεων. Για την ακρίβεια, μετά από μια τεράστια μελέτη του Northwest Engineering, η οποία ανέλυσε τα στοιχεία από 1,5 εκατομμύριο ερωτηματολόγια, η ομάδα που έκανε την έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι ανθρώπινου χαρακτήρα. […]

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, ωστόσο, στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, υπάρχει η τάση ομαδοποιήσεων.

Για την ακρίβεια, μετά από μια τεράστια μελέτη του Northwest Engineering, η οποία ανέλυσε τα στοιχεία από 1,5 εκατομμύριο ερωτηματολόγια, η ομάδα που έκανε την έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι ανθρώπινου χαρακτήρα.

Αν και οι ψυχολόγοι έχουν εκφράσει επιφυλάξει σχετικά με τα τεστ προσωπικότητας, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα, λόγω του μεγέθους της μπορεί να έχει καταλήξει σε αν μη τι άλλο σοβαρά αποτελέσματα προς περαιτέρω μελέτη.

Οι τέσσερις βασικοί τύποι χαρακτήρα στους οποίους κατέληξε η έρευνα:

1) Μέσος όρος: αφορά στην πλειοψηφία των ανθρώπων και χαρακτηρίζεται από πολλές νευρώσεις (φόνος, θυμός, αγωνία, κλπ), ενώ παρότι οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται ως εξωστρεφείς, θεωρούνται ως πιο «κλειστοί» χαρακτήρες.

2) Συγκρατημένοι: συναισθηματικά σταθεροί, ούτε νευρωτικοί, ούτε ανοιχτοί, συνήθως είναι συμπαθητικοί, φιλότιμοι στη δουλειά τους και ευσυνείδητοι.

3) Εγωκεντρικοί: εξωστρεφείς, αν και όχι ιδιαίτερα ανοιχτοί, συμπαθείς ή ευσυνείδητοι, δύσκολοι στη συμβίωση, αλλά και η ψυχή του πάρτι.

4) Μοντέλα προς μίμηση: ισχυροί ηγέτες, συναισθηματικά σταθεροί, χωρίς νευρώσεις, ανοιχτοί και ευσυνείδητοι.

Πάντως, η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι χαρακτήρες μπορούν να «μεταλλαχθούν» συν τω χρόνω, αν και ο πυρήνας τους παραμένει σταθερός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις