Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μία από τις χειρότερες επιθέσεις με στόχο το επίλεκτο σώμα του Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Μία από τις χειρότερες επιθέσεις με στόχο το επίλεκτο σώμα του Ιράν

Τουλάχιστον 29 νεκροί, σχεδόν οι μισοί εκ των οποίων ήταν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, σε μια από τις χειρότερες επιθέσεις με στόχο το επίλεκτο σώμα όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στο νοτιοδυτικό Ιράν  Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι είχε στόχο μια εξέδρα όπου […]

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΙΡΑΝ

Τουλάχιστον 29 νεκροί, σχεδόν οι μισοί εκ των οποίων ήταν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, σε μια από τις χειρότερες επιθέσεις με στόχο το επίλεκτο σώμα όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στο νοτιοδυτικό Ιράν 

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι είχε στόχο μια εξέδρα όπου είχαν συγκεντρωθεί Ιρανοί αξιωματούχοι στην πόλη Αχβάζ για να παρακολουθήσουν μια ετήσια εκδήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μια αντικυβερνητική αραβική οργάνωση, η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, η οποία επιδιώκει την ίδρυση ενός ξεχωριστού κράτους στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου επαρχία Κουζεστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν επίσης την ευθύνη, αλλά καμία από τις δύο οργανώσεις δεν έδωσαν αποδείξεις. Πάντως και οι τέσσερις δράστες σκοτώθηκαν.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν και γυναικόπαιδα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι οι θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος και αποτελούν έναν πανίσχυρο και καθοριστικό πυλώνα για το σύγχρονο Ιράν. Έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς δυτικούς αναλυτές ως η ελίτ της ιρανικής κοινωνίας.

Δημιουργήθηκαν την επαύριο της ισλαμικής επανάστασης του 1979. Η συμμετοχή τους στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ ήταν καταλυτική και έκτοτε απολαμβάνουν μεγάλου κύρους στην ιρανική κοινωνία.

Βίντεο που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόραση δείχνει τους στρατιώτες σε σύγχυση. Ένας από αυτούς βρίσκεται όρθιος μπροστά από την εξέδρα και ρωτάει: “Από πού ήρθαν;” και ένας άλλος απαντάει “από πίσω μας”.

Η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε για την επίθεση “στοιχεία τακφίρι”, σε μια αναφορά προς τους ενόπλους σουνίτες.

Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού είπε ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις