Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Οικονομία, θεσμοί και ιδεολογία, από τον Γιάννη Ντσούνο
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία, θεσμοί και ιδεολογία, από τον Γιάννη Ντσούνο

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εμφάνισή του στην ΔΕΘ έχει ήδη καταρτίσει το πρόγραμμα των περιοδειών σε δέκα τουλάχιστον νομούς και περιφέρειες της χώρας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το «κυβερνητικό πρόγραμμα», που εξήγγειλε στην Θεσσαλονίκη, οφείλει να αποσαφηνιστεί μέσω του ιδίου αλλά και των βουλευτών του κόμματος σε […]

Γιάννης Ντσούνος

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εμφάνισή του στην ΔΕΘ έχει ήδη καταρτίσει το πρόγραμμα των περιοδειών σε δέκα τουλάχιστον νομούς και περιφέρειες της χώρας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το «κυβερνητικό πρόγραμμα», που εξήγγειλε στην Θεσσαλονίκη, οφείλει να αποσαφηνιστεί μέσω του ιδίου αλλά και των βουλευτών του κόμματος σε ολόκληρη την χώρα.

Το τρίπτυχο που θα κινηθούν από τούδε και στο εξής ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΝΔ είναι οικονομία, θεσμοί και ιδεολογία.

Για την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να είναι πιο αναλυτικός, καθώς οποιαδήποτε εξαγγελία έκανε στην ΔΕΘ συνοδευόταν και από κοστολόγηση, δηλαδή απαντούσε στο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά;». Τώρα στη ΝΔ προκαλούν τους πάντες να προχωρήσουν στην σύγκριση των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα και να διαπιστώσουν αφενός ποιος είπε αλήθεια στις εξαγγελίες του, αφετέρου ποιος μπορεί να τις υλοποιήσει γιατί τις πιστεύει.

Για παράδειγμα για τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μείωση έως 50% μέσα σε δύο χρόνια και για τις χαμηλές ιδιοκτησίες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μείωση κατά 30% και για την μεσαία τάξη, αλλά και μεταφορά του φόρου στους δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές η κυβερνητική πρόταση κάνει λόγο για μείωση 35% για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα από 7.000 ευρώ και πάνω, ενώ η ΝΔ προτείνει μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από το 20% που είναι σήμερα στο 15% για όλους τους εργαζόμενους και σε βάθος τετραετίας. Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας μειώνει το ποσοστό φορολόγησης από το 29% στο 25% έως το 2022, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από το 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15% που είναι σήμερα. Με αυτές τις φοροελαφρύνσεις η φορολόγηση των επιχειρήσεων θα μειωθεί από το 40 στο 24%.

Αποτέλεσμα εικόνας για κυριάκος μητσοτάκης ΔΕΘ

Η επιδότηση ενοικίου που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό αφορά 300.000 οικογένειες και όχι 600.000 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ενώ στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε υπαγωγή σε ρύθμιση 120 δόσεων με ελάχιστη καταβολή τα 20 ευρώ σε όσους έχουν χρέη στην εφορία έως 3000 ευρώ και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.

Τέλος, από τον κ. Τσίπρα δεν έγινε καμία αναφορά στα capital controls, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε την πλήρη κατάργησή τους. «Η σύγκριση δείχνει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα , απέναντι σε μια επιδοματολογία άνευ προηγουμένου», τόνιζε στην Alpha freepress κορυφαίο στέλεχος της Πειραιώς και συνέχιζε «οι πολίτες ξεχωρίζουν πια μετά από τρεισήμισι χρόνια το ψέμα από την αλήθεια».

Εκτός όμως από την οικονομία, η στρατηγική της ΝΔ απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει δύο ακόμη βασικές πτυχές. Η μία εξ αυτών είναι οι θεσμοί, όπως η ασφάλεια του πολίτη και η δικαιοσύνη. Με αφορμή και τις νέες επιθέσεις σε δημόσια κτίρια και κτίρια πρεσβειών της ομάδας του «Ρουβίκωνα», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγείρει εκ νέου θέμα «χαλαρής αντιμετώπισης» τέτοιων φαινομένων από την πλευρά τόσο των διωκτικών, όσο και των δικαστικών αρχών.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν να ζητούν απαντήσεις για την μη σύλληψη ή και δίωξη κάποιων εκ των μελών αυτών των ομάδων που κινούνται στα όρια της νομιμότητας, αλλά και εξηγήσεις για την εν μέρει κάλυψη τέτοιων δραστηριοτήτων από κυβερνητικά στελέχη. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ και στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην συνέχιση της εφαρμογής του νόμου Παρασκευόπουλου.

Αποτέλεσμα εικόνας για μητσοτακης δεθ 2018

Μια από τις μεγάλες μάχες που θα δοθεί μεταξύ των δύο κομμάτων στον δρόμο προς τις εκλογές θα είναι η μάχη της «ιδεολογίας». Καταρχάς στη ΝΔ ξορκίζουν με κάθε τρόπο όλες τις κατηγορίες που εξαπολύονται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς ρητορικής και ατζέντας τόσο στα εθνικά θέματα, όσο και στα θέματα ασφάλειας του πολίτη, ενώ καταρρίπτουν και τις κατηγορίες περί άκρατου νεοφιλελευθερισμού στον τομέα της οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να είναι ξεκάθαρος στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών και την καταψήφισή της και δεν υιοθετεί, όπως ξεκαθάρισε και από την Θεσσαλονίκη, καμία ακροδεξιά άποψη ή αντίληψη στους κόλπους της ΝΔ.

Η απάντηση των στελεχών της ΝΔ μόλις τίθεται τέτοιο ζήτημα, θα είναι αυτή που μας μετέφερε κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος: «Αν θέλει να μιλήσει ο κ. Τσίπρας για ακροδεξιά στοιχεία, ας κοιτάξει προς την πλευρά του κυβερνητικού του εταίρου».

Η μάχη των εκλογών έχει ξεκινήσει και η προεκλογική περίοδος θα κρατήσει αρκετούς μήνες ανάλογα με την ημερομηνία διεξαγωγής τους που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Στη ΝΔ δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα και γι’ αυτό δηλώνουν έτοιμοι για εκλογές ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις