Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

25

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / ΕΝΦΙΑ – Η μεγάλη “παγίδα” στον συμψηφισμό και την επιστροφή φόρου
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

ΕΝΦΙΑ – Η μεγάλη “παγίδα” στον συμψηφισμό και την επιστροφή φόρου

  Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έλαβαν επιστροφή φόρου από την εφορία μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης καθώς το κράτος αποφάσισε να πάρει τα χρήματα του ΕΝΦΙΑ με συμψηφισμό χωρίς να τους δώσει τη δυνατότητα δόσεων. Από τους 785.111 φορολογούμενους που ήταν να πάρουν φέτος επιστροφή φόρου πρόλαβαν μόνο οι μισοί. Οι υπόλοιποι, περίπου 400.000 θα λάβουν […]

ΣΠΙΤΙ ΑΘΗΝΑ.jpg

 

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έλαβαν επιστροφή φόρου από την εφορία μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης καθώς το κράτος αποφάσισε να πάρει τα χρήματα του ΕΝΦΙΑ με συμψηφισμό χωρίς να τους δώσει τη δυνατότητα δόσεων.

Από τους 785.111 φορολογούμενους που ήταν να πάρουν φέτος επιστροφή φόρου πρόλαβαν μόνο οι μισοί. Οι υπόλοιποι, περίπου 400.000 θα λάβουν το υπόλοιπο ή καθόλου επιστροφή, ανάλογα με τον ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί.

Το Δημόσιο, χωρίς περιστροφές, παίρνει από όσους έχουν επιστροφή το σύνολο του ποσού του ΕΝΦΙΑ κάνοντας συμψηφισμό. Οι πολίτες στερούνται τη δυνατότητα δόσεων και πολλοί από αυτούς πέφτουν και σε μια δεύτερη παγίδα.

Γνωρίζοντας το ποσό που έχουν να καταβάλουν είναι χιλιάδες εκείνοι που προβαίνουν σε πληρωμή της δόσης τους, αγνοώντας όμως ότι το ποσό αυτό έχει ήδη παρακρατηθεί.
Με λίγα λόγια πολλοί βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να διπλοπληρώσουν ή να βάλουν μεγαλύτερη δόση από αυτή που πρέπει.

Όπως διευκρινίζει η Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, Σ. Σεχπερίδου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να διαβάσουν προσεκτικά το e-mail που στέλνει η υπηρεσία για να βλέπουν ποια είναι η δόση τους ή το υπόλοιπο που έχουν να πληρώσουν.

Ο κάθε πολίτης θα πρέπει πριν προβεί σε οποιαδήποτε οφειλή να μπαίνει στην εφαρμογή της προσωποποιημένης πληροφόρησης πως έχει διαμορφωθεί το χρέος του, πόσα είναι τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει.

Με άλλα λόγια οι φορολογούμενοι πρέπει να βλέπουν τα e-mail τους και να είναι online για να δουν εάν έγινε συμψηφισμός και πόσα χρήματα αφαιρέθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση η Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ διευκρίνισε ότι το επιπλέον ποσό που βάζει κάποιος αγνοώντας ότι έχει γίνει συμψηφισμός δεν χάνεται, αλλά επιστρέφεται είτε υπολογίζεται για το υπόλοιπο της οφειλής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις