Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

02

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα, μία από τις πιο βαριές κληρονομιές της κρίσης
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα, μία από τις πιο βαριές κληρονομιές της κρίσης

«Στην Ευρώπη, η αγορά εργασίας φέρει ακόμα τα σημάδια της κρίσης του 2008». Αυτό γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε αφιέρωμα για τα 10 χρόνια από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την επέλαση των αντισυστημικών κομμάτων στην Ευρώπη Επισημαίνει επίσης ότι ο πολλαπλασιασμός των μικρής διάρκειας εργασιακών συμβάσεων, η απελευθέρωση της αγοράς […]

ΝΕΑΡΗ-ΚΟΠΕΛΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΣΗΜΑΙΑ.jpg

«Στην Ευρώπη, η αγορά εργασίας φέρει ακόμα τα σημάδια της κρίσης του 2008».

Αυτό γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε αφιέρωμα για τα 10 χρόνια από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την επέλαση των αντισυστημικών κομμάτων στην Ευρώπη

Επισημαίνει επίσης ότι ο πολλαπλασιασμός των μικρής διάρκειας εργασιακών συμβάσεων, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η συντριπτική μείωση των μισθών τιμωρούν ιδιαίτερα τους νέους.

Αν και με βάση τα στατιστικά στοιχεία στα τέλη Ιουλίου, η Ευρώπη με 8,2% ποσοστό ανεργίας ξαναβρήκε το επίπεδο που είχε τον Νοέμβριο 2008, η «αιμορραγία» των χρόνων της κρίσης με μέσο όρο ανεργίας πάνω από 12%, έχει αφήσει τα σημάδια της.

Κυρίως, ενέτεινε το χάσμα μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Le Monde τα «βάναυσα» μέτρα που λήφθηκαν για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είχαν συνέπειες στα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού και πολλοί νέοι που βίωσαν την πληθώρα των βραχυχρόνιων εργασιακών συμβάσεων προτίμησαν να φύγουν από τις χώρες τους προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Χιλιάδες νέοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα και το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Είναι δύσκολο σήμερα να καταγραφούν οι συνέπειες αυτής της «φυγής εγκεφάλων».

Η μακροχρόνια ανεργία σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι αναμφίβολα μία από τις πιο βαριές κληρονομιές της κρίσης. Ορισμένοι οικονομολόγοι το βλέπουν ως «ένα φαινόμενο υστέρησης»: Το ποσοστό της διαρθρωτικής ανεργίας, έχει αυξηθεί τόσο πολύ κατά την τελευταία δεκαετία, ώστε η παγκόσμια ανάκαμψη δεν θα πετύχει να την περιορίσει. Το ίδιο πρόβλημα βρίσκεται στην παραγωγικότητα,γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις