Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / ΝΔ: Επίθεση σε Τσίπρα, ισορροπία στο εσωτερικό
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

ΝΔ: Επίθεση σε Τσίπρα, ισορροπία στο εσωτερικό

από τον Γιάννη Ντσούνο   Δύο στρατηγικές καλείται να αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η μία έχει να κάνει με την επίθεση που θα εξαπολύσει στον Αλέξη Τσίπρα και στην αποδόμηση των «δήθεν» παροχών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, και η δεύτερη με την διατήρηση των ισορροπιών στο […]

από τον Γιάννη Ντσούνο
 
Δύο στρατηγικές καλείται να αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η μία έχει να κάνει με την επίθεση που θα εξαπολύσει στον Αλέξη Τσίπρα και στην αποδόμηση των «δήθεν» παροχών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, και η δεύτερη με την διατήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κόμματος, όπου για ακόμη μια φορά «συγκρούονται» οι λεγόμενοι «ακραίοι» με τους «φιλελεύθερους».
Και τα δύο στοιχήματα δεν είναι εύκολα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να τα κερδίσει και τα δύο, εάν επιθυμεί να έχει μια ισχυρή παράταξη, που θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Στην Πειραιώς έχουν ήδη αποφασίσει την στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι στις εξαγγελίες Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αποδομήσει μια προς μια τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, καθιστώντας παράλληλα σαφές το γεγονός ότι εκείνος δεν θα τάξει «λαγούς με πετραχήλια», ούτε θα αναφέρει εξαγγελία, που δεν θα είναι κοστολογημένη και δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί στην τετραετία της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Επιπλέον, στρατηγική απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ είναι ο πρόεδρος να μην υπερθεματίσει σε καμία πρωθυπουργική εξαγγελία, γιατί έτσι θα ολισθήσει στον δρόμο του λαϊκισμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλύσει (κοστολογώντας κάθε μέτρο) το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, που θα περιλαμβάνει την μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εισάγοντας για πρώτη φορά και τον όρο της ιδιωτικής ασφάλισης), τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση των επενδύσεων, τη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών, καθώς και τη μείωση της ανεργίας μέσω της αύξησης της απασχόλησης των νέων.
Κρίσιμο σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η στάση της ΝΔ απέναντι σε αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Η ΝΔ στηρίζει τη μείωση της φορολογίας και των υπολοίπων φορολογικών βαρών που έχουν επιβληθεί στους πολίτες, μέσω όμως της δικής της πρότασης και όχι δεσμευόμενη από τα νομοθετήματα του κ. Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που μπορούν να «τάξουν» τα πάντα στους πάντες, αλλά για μια περίοδο που οι ίδιοι δεν θα είναι κυβέρνηση.
Αυτό που θα πει δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η ΝΔ έχει οικονομικό πρόγραμμα, που έχει βάθος τετραετίας και όχι ένα οικονομικό πρόγραμμα που εξαντλείται σε λίγους μήνες, όσους δηλαδή θα διαρκέσει η θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό άλλωστε από τη ΝΔ τα μηνύματα πριν ακόμη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ ήταν «να μην επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να δεσμεύσει μέσω υποσχέσεων και εξαγγελιών την επόμενη κυβέρνηση».
Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα επαναλάβει την πάγια θέση της ΝΔ για καταψήφισή της, αλλά και στα θέματα ασφάλειας, όπου για ακόμη μια φορά θα τονίσει ότι οι πολίτες στην χώρα μας αισθάνονται ανασφαλείς με ευθύνη της κυβέρνησης και των ηγεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να κερδίσει ένα ακόμη στοίχημα στην ΔΕΘ. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ισορροπία στο εσωτερικό του κόμματός του, ανάμεσα στις ακραίες κατά πολλούς φωνές και τους φιλελεύθερους. Οι διαφωνίες στην στρατηγική του κόμματος, αλλά και οι διαφορετικές φωνές που ακούστηκαν σε θέματα όπως το Σκοπιανό, η φωτιά στο Μάτι, το σπάσιμο της Β΄ Αθήνας, αλλά και τα θέματα ασφάλειας του πολίτη, θορύβησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θα ήθελε να έχει τέτοια προβλήματα στο κόμμα του εν όψει εκλογών.
«Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που μπορούν να υπάρχουν πολλές τάσεις και απόψεις, αλλά η θέση είναι μία και αυτήν επικοινωνούμε στους πολίτες», αναφέρει στην Alpha freepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος και συνεχίζει: «Η ΝΔ δεν είναι πεδίο ούτε προσωπικών στρατηγικών, ούτε μικροπολιτικών συμφερόντων και ούτε πρόκειται να γίνει». Το μήνυμα αυτό θα εκπέμψει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προς τις δύο κατευθύνσεις και θα ζητήσει από τα στελέχη του προσήλωση στον στόχο, που είναι η ευρεία νίκη στις επερχόμενες εκλογές.
Στόχος άλλωστε της ΝΔ είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων και από τα αριστερά της και από τα δεξιά της και για τον λόγο αυτό η στάση της απέναντι στην οικονομία, τα εθνικά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας του πολίτη δεν μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το ποιος βουλευτής ή στέλεχος του κόμματος κάνει μια δήλωση Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη εφιστούν εδώ και καιρό την προσοχή όλων των βουλευτών και στελεχών του κόμματος ότι ο στόχος είναι η διακυβέρνηση της χώρας με καθαρό και συγκεκριμένο λόγο και όποιος παρεκκλίνει από αυτόν δεν θα συμμετάσχει στην επόμενη μέρα της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις