Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ζάεφ: Είμαστε Μακεδόνες, με το δικό μας έδαφος και τη μακεδονική γλώσσα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ζάεφ: Είμαστε Μακεδόνες, με το δικό μας έδαφος και τη μακεδονική γλώσσα

«Με τη συμφωνία προστατεύσαμε τη μακεδονική μας ταυτότητα». Με την παραπάνω φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, απευθυνόμενος σε πολίτες ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας και με όσα υποστηρίζουν ότι διαφυλάχτηκαν ο […]

«Με τη συμφωνία προστατεύσαμε τη μακεδονική μας ταυτότητα». Με την παραπάνω φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, απευθυνόμενος σε πολίτες ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας και με όσα υποστηρίζουν ότι διαφυλάχτηκαν ο Νίκος Κοτζιάς και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε με σαφήνεια ότι «είμαστε Μακεδόνες, με το δικό μας έδαφος και τη μακεδονική γλώσσα. Με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της ΠΓΔΜ».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά σε «Ευρωπαϊκή Μακεδονία» και όχι Βόρεια Μακεδονία όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε στην Ευρώπη εξίσου με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Το VMRO-DPMNE, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, συνεδρίασε μέχρι τα ξημερώματα για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης των κομματικών οργάνων, ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις δηλώσεις του τόνισε πως με τη συμφωνία όχι μόνο αλλάζει το όνομα και το Σύνταγμα της χώρας αλλά αμφισβητείται η εθνική ταυτότητα των πολιτών της. Εξαπέλυσε νέα σφοδρότατη επίθεση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ αλλά τόνισε ότι τον τελευταίο λόγο στα εθνικά θέματα πρέπει να τον έχει ο λαός. Γι’ αυτό και κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματός του και τους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο επερχόμενο δημοψήφισμα.

Εντός του VMRO-DPMNE είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα. Η εθνικιστική πτέρυγα προέτρεπε σε αποχή, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και μάλιστα με θετική διάθεση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου έχει ταχθεί, εκτός φυσικά από την κυβέρνηση Ζάεφ και ο αλβανικός παράγοντας στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το «ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα με μεγάλη διαφορά κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός Σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να πάει να ψηφίσει.

Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%.

Δείτε ακόμη:

Προκλητική δήλωση Βούτση: Δεν γνωρίζω καμία «μακεδονική γλώσσα» να μιλιέται στην Ελλάδα, άρα δεν δίνουμε κάτι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις