Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Καλή σχολική χρονιά! Το «πρώτο κουδούνι» σήμερα σε όλα τα σχολεία
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλή σχολική χρονιά! Το «πρώτο κουδούνι» σήμερα σε όλα τα σχολεία

Το «πρώτο κουδούνι» της χρονιάς σήμερα, καλή σχολική χρονιά! Η ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός διαφέρει από σχολείο σε σχολείο και οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν από τον σύλλογο γονέων. Το περασμένο καλοκαίρι, γνωστοποιήθηκε ότι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει τη μετάθεση της ώρας έναρξης των μαθημάτων κατά 45 λεπτά, δηλαδή στις 9 το πρωί αντί […]

Το «πρώτο κουδούνι» της χρονιάς σήμερα, καλή σχολική χρονιά!

Η ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός διαφέρει από σχολείο σε σχολείο και οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν από τον σύλλογο γονέων.

Το περασμένο καλοκαίρι, γνωστοποιήθηκε ότι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει τη μετάθεση της ώρας έναρξης των μαθημάτων κατά 45 λεπτά, δηλαδή στις 9 το πρωί αντί για τις 8:15.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, προσελήφθησαν 19.480 εκπαιδευτικοί. Από αυτούς, 12.392 είναι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και 3.988 Δευτεροβάθμιας. Επιπλέον, 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) προσελήφθησαν στην Ειδική Εκπαίδευση. Ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν αφού παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών και βοηθητικού προσωπικού τα κενά αγγίζουν τις 7.000 θέσεις

Ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι τα σχολεία φέτος θα ανοίξουν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι «η υποχρέωση της Πολιτείας υλοποιείται στο ακέραιο».

Σε σχολείο της Ραφήνας για τον αγιασμό ο Παυλόπουλος

Σε σχολείο της Ραφήνας θα παραστεί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπιος Παυλόπουλος, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 10.30, θα μεταβεί στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ραφήνας (25ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος), προκειμένου να παραστεί στην τελετή Αγιασμού με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, θα παραστεί στις 8:30 το πρωί στον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων (Σητείας 4 & Καζαντζάκη) Στις 10:15 θα επισκεφθεί το 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων (Κρυονερίου 2-4).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης θα παραστεί στις 9:00 το πρωί στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας στη Ραφήνα.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, θα μεταβεί στο συγκρότημα σχολείων της Ακαδημίας, καθώς και στο Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας, στα Ιωάννινα, προκειμένου να παραστεί στην τελετή Αγιασμού που θα πραγματοποιηθεί εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σήμερα στις 9:30, στον αγιασμό του ειδικού σχολείου (ΕΕΕΕΚ) Ραφήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι, στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, υπάρχουν σημαντικά κενά στο προσωπικό των σχολείων, παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών και βοηθητικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τις ομοσπονδίες, τα κενά αγγίζουν τις 7.000 θέσεις. Σχεδόν 2000 από αυτές αφορούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου λείπουν καθηγητές σε κρίσιμα μαθήματα, όπως φιλόλογοι και μαθηματικοί. Δεν λείπουν όμως και τα ποιοτικά ελλείμματα, που αφορούν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου και την ελάφρυνση της ύλης.

Σε μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρεται στο θέμα του bullying, και κάνει έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές αλλά και τους γονείς σε συστράτευση και εγρήγορση για την αντιμετώπιση της βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

«Φέτος θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού σε όλους μας bullying, που δυστυχώς επανήλθε πρόσφατα με ιδιαίτερα τραυματικό τρόπο στην επικαιρότητα. Καλώ τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και τους γονείς σε συστράτευση και εγρήγορση απέναντι σ’ αυτό το εξαιρετικά δύσκολο στην αντιμετώπισή του φαινόμενο, αφού το σχολείο είναι ένας από τους χώρους εκδήλωσής του.

Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού από την εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί παρά να κινείται στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας παιδαγωγικής στρατηγικής για την πρόληψη και την εξάλειψη της επιθετικότητας και της βίας. Γνωρίζουμε πως καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί στην έκφραση βίαιων, απαξιωτικών και ρατσιστικών συμπεριφορών είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών είναι σημαντικό να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος αλληλοσεβασμού, επικοινωνίας, διαλόγου, υπευθυνότητας, μέσα από την ενημέρωση, την καθοδήγηση αλλά κυρίως την ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών τους: άνθρωποι που έχουν ανακαλύψει, αποδεχτεί και εκτιμήσει τον εαυτό τους, είναι πιο έτοιμοι να αποδεχτούν και να εκτιμήσουν τον διπλανό τους.

Αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει το «Πλαίσιο οργάνωσης Σχολικής Ζωής», που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο μας, ας προσπαθήσουν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της συλλογικότητας και την καλλιέργεια του αισθήματος του ανήκειν στη σχολική κοινότητα για όλα τα παιδιά.Οι γονείς και οι σύλλογοι γονέων, από την πλευρά τους, ας σταθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς, ας συνεργαστούν στενά με το σχολείο υποστηρίζοντας την προσπάθεια για πρόληψη, έγκαιρο εντοπισμό και άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης περιστατικών εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον».

Δείτε ακόμη:

Συμβουλές για τη νέα σχολική χρονιά από την ΕΚΠΟΙΖΩ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις