Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Πόση πρωτεΐνη πρέπει να τρώω;
ΥΓΕΙΑ

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να τρώω;

Είναι συνηθισμένη πεποίθηση ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνει τη σύνθεση μυικής μάζας και αυτός είναι ο λόγος, που αρκετοί αθλητές ακολουθούν αυστηρά πρωτεϊκές δίαιτες. Εντούτοις πρόσφατη αμερικανική έρευνα έρχεται σε αντίθεση με αυτή την παράδοση. Από παλαιότερες μελέτες ήταν γνωστό πως καταναλώνοντας 30 γραμμάρια πρωτεΐνης (που είναι το αντίστοιχο περίπου 120 γραμμαρίων κοτόπουλου, ψαριού, […]

Είναι συνηθισμένη πεποίθηση ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνει τη σύνθεση μυικής μάζας και αυτός είναι ο λόγος, που αρκετοί αθλητές ακολουθούν αυστηρά πρωτεϊκές δίαιτες.

Εντούτοις πρόσφατη αμερικανική έρευνα έρχεται σε αντίθεση με αυτή την παράδοση. Από παλαιότερες μελέτες ήταν γνωστό πως καταναλώνοντας 30 γραμμάρια πρωτεΐνης (που είναι το αντίστοιχο περίπου 120 γραμμαρίων κοτόπουλου, ψαριού, γαλακτοκομικών, σόγιας ή σε αυτή την περίπτωση άπαχου μοσχαριού) αυξάνεται ο ρυθμός μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης κατά 50% σε νεαρούς ενήλικες και ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές, λοιπόν, προσπάθησαν να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «Εάν 120 γρ. μοσχαριού δίνουν μία 50% αύξηση, τριπλάσια ποσότητα, δηλαδή 360 γρ. που περιέχουν 90 γρ. πρωτεΐνης, θα προσέφεραν μία επιπλέον αύξηση;». Παρά την κοινή πεποίθηση για το αντίθετο, βρέθηκε ότι τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους ενήλικες τα 360 γρ. προσέφεραν ακριβώς την ίδια αύξηση στη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης όπως και τα 120 γρ. Αυτό δείχνει πως περίπου στα 30 γρ. πρωτεΐνης ανά γεύμα, ή μπορεί και λιγότερο, η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση φθάνει στο μέγιστο.

Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης στο πρωινό, λίγο περισσότερο στο μεσημεριανό και μεγάλη ποσότητα το βράδυ. Δηλαδή, η πρόσληψη δεν είναι επαρκής για αύξηση μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ υπερβαίνει αυτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αυτό όμως είναι λανθασμένο, καθώς η περίσσεια της πρωτεΐνης οξειδώνεται και θα μπορούσε να καταλήξει ως γλυκόζη ή λίπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για παιδιά και ενήλικες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις