Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

22

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ο Νίμιτς προειδοποιεί τους Σκοπιανούς: Δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ο Νίμιτς προειδοποιεί τους Σκοπιανούς: Δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα

Μήνυμα στους Σκοπιανούς έστειλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς Τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, για το αποτέλεσμα του οποίου Ζάεφ και Ντιμιτρόφ είναι αισιόδοξοι, ο Νίμιτς προειδοποιεί όλους στην ΠΓΔΜ, ιδίως της αντιπολίτευσης, ότι είναι παράλογο να περιμένουν καλύτερη συμφωνία στο μέλλον. «Τους απαντώ: Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν […]

Νιμιτς

Μήνυμα στους Σκοπιανούς έστειλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς

Τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, για το αποτέλεσμα του οποίου Ζάεφ και Ντιμιτρόφ είναι αισιόδοξοι, ο Νίμιτς προειδοποιεί όλους στην ΠΓΔΜ, ιδίως της αντιπολίτευσης, ότι είναι παράλογο να περιμένουν καλύτερη συμφωνία στο μέλλον.

«Τους απαντώ: Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τι θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές κυβέρνησης», τόνισε ο Νίμιτς.

Πρόσθεσε, δε, πως αν η ΠΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου ή στη Βουλή, μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα 25 χρόνια έως ότου να υπάρξει νέα ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού.

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα. Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν τη λύση και ενδέχεται να απαιτηθούν άλλα 25, εάν απορριφθεί», είπε ο βετεράνος διπλωμάτης.

Ο Νίμιτς υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέρονται και των δύο πλευρών.

Αντλώντας από τη μακρά εμπειρία του, ο κ. Νίμιτς υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους.

Η Ελλάδα, πίστευε η σκοπιανή ηγεσία, σύντομα θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της.

Αντίθετα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως η υπόθεση θα έπρεπε να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της νεότευκτης τότε χώρας: «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο».

Δείτε ακόμη:

ZORAN-ZAEV-SKOPIA
Zάεφ: Η γλώσσα και η ταυτότητά μας θα είναι για πάντα μακεδονικές

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις