Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Φρένο από το Βερολίνο στην ακύρωση των περικοπών των συντάξεων
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Φρένο από το Βερολίνο στην ακύρωση των περικοπών των συντάξεων

Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη -εν όψει μάλιστα και της ΔΕΘ- να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ισχύσει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο φαίνεται πως η Γερμανία και το ΔΝΤ έχουν διαφορετική άποψη. Οι τελευταίοι θεωρούν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση όχι πρόσκαιρη, αλλά διαρθρωτικού χαρακτήρα […]

Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη -εν όψει μάλιστα και της ΔΕΘ- να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ισχύσει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο φαίνεται πως η Γερμανία και το ΔΝΤ έχουν διαφορετική άποψη.

Οι τελευταίοι θεωρούν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση όχι πρόσκαιρη, αλλά διαρθρωτικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν τους απασχολεί αν η Ελλάδα επιτυγχάνει και με διαφορετικό τρόπο το επιθυμητό πρωτογενές πλεόνασμα, που ανάγεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Τη θεώρηση αυτή αναμένεται να εισπράξει, με εμφατικό μάλιστα τρόπο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group.

Μόνη εναλλακτική που φαίνεται πως απομένει στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως είναι η αναβολή των περικοπών ή η τμηματική περικοπή των συντάξεων, πιθανότητα πάνω στην οποία εργάζεται ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, που αξιολογεί το ενδεχόμενο η περικοπή να γίνει σε τρεις ή τέσσερις δόσεις.

Παράλληλα, στο σημερινό Euro Working Group αναμένεται να συζητηθεί επισήμως και ο τρόπος με τον οποίον θα γίνεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα που αναμένεται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόζει ελληνική κυβέρνηση θα εγκρίνονται από το Eurogroup και η τρόικα θα συντάσσει τριμηνιαίες εκθέσεις. Η πρώτη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποχής θα αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η έκθεση των θεσμών θα τεθεί υπόψη του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου. Στις 16 του ίδιου μήνα θα τεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου και τον Νοέμβριο, έχοντας στα χέρια της τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου 10μήνου του έτους, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποσπάσει μια απόφαση του Eurogroup για την αναβολή ή την τμηματική εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κακλαμάνης: Πιθανή η υποψηφιότητα Μπακογιάννη για την Αθήνα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις