Αθήνα

°C

kairos icon

ΠΕΜΠΤΗ

28

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 80% επιτυχία στις Πανελλαδικές
ΕΛΛΑΔΑ

80% επιτυχία στις Πανελλαδικές

Είμαστε ο πιο έξυπνος και φιλομαθής λαός στον κόσμο; Βρίσκεται το διάβασμα και το Πανεπιστήμιο μέσα στο DNA μας, όπως στις καρέτα-καρέτα η ανάγκη για τη θάλασσα και η ικανότητα να κολυμπήσουν μόλις γεννιούνται; Έχουμε το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον γαλαξία; Τί από όλα αυτά ισχύει και έχουμε ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 80%; Δηλαδή […]

Είμαστε ο πιο έξυπνος και φιλομαθής λαός στον κόσμο; Βρίσκεται το διάβασμα και το Πανεπιστήμιο μέσα στο DNA μας, όπως στις καρέτα-καρέτα η ανάγκη για τη θάλασσα και η ικανότητα να κολυμπήσουν μόλις γεννιούνται; Έχουμε το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον γαλαξία; Τί από όλα αυτά ισχύει και έχουμε ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 80%;

Δηλαδή αν το αναγάγουμε σε μια μελλοντική κοινωνία, μένει μόνο ένας στους πέντε για να διεκπεραιώνει αγροτικές/χειρωνακτικές/ανειδίκευτες/ή άλλης απλής φύσεως εργασίες έναντι των τεσσάρων άλλων διοικητικών/παρόχων υπηρεσιών. Εξελισσόμαστε ταχύτητα σε ένα μορφωμένο έθνος με υψηλού επιπέδου πολίτες; Θα χρειαστούμε να φέρουμε κι άλλους, κάτι σαν μια κάστα εργατών, για να κάνουν όσα εμείς δεν αγγίζουμε; Μήπως το κάνουμε ήδη κάτω από το χαλί;

Η αλήθεια είναι πως το ρεκόρ στην επιτυχία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων οφείλεται κυρίως στο γεγονός αυξήθηκαν οι θέσεις των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:

  • Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τις παραγωγικές σχολές (αστυνομία, πυροσβεστική κ.ά.) φέτος ανήλθε σε 104.780, εκ των οποίων 93.506 ήταν απόφοιτοι ΓΕΛ και 11.274 των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 106.464.
  • Συνολικά εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις ακαδημίες της πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.510 υποψήφιοι, ενώ το 2017 εισήχθησαν 74.511. Το γενικό ποσοστό φθάνει το 74%, έναντι 70% πέρυσι.
  • Αυξήθηκε το ποσοστό εισαγωγής των παιδιών που ολοκλήρωσαν το Γενικό Λύκειο, της συντριπτικά μεγαλύτερης κατηγορίας υποψηφίων. Από τους 79.326 υποψηφίους εισήχθησαν οι 63.210, δηλαδή οι οκτώ στους δέκα (79,68% το ακριβές ποσοστό).
  • Αντίστροφα, στα ΕΠΑΛ φέτος οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι από πέρυσι (9.524 έναντι 10.707), αλλά το ποσοστό επιτυχίας αυξήθηκε από 55,23% σε 63,51%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Έπιανε» την Ιατρική, αλλά προτίμησε την Αισθητική

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις