Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σενάρια επί σεναρίων για τις συντάξεις
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σενάρια επί σεναρίων για τις συντάξεις

Η κυβέρνηση ψήφισε τη μείωση των συντάξεων και τώρα τρέχει και δεν φτάνει για να μετριάσει τις ισχυρές αντιδράσεις στην κοινωνία… Άλλωστε είναι 2.600.000 οι συνταξιούχοι που επηρεάζονται… Έως τώρα η συζήτηση για την «τύχη» των παλαιών συντάξεων αγνοείται. Οι μειώσεις, αν γίνουν, φτάνουν το 18% και αυτό δεν αρέσει στην κυβέρνηση και πολύ περισσότερο […]

a-cu-bible-hands-old_8991.jpg

Η κυβέρνηση ψήφισε τη μείωση των συντάξεων και τώρα τρέχει και δεν φτάνει για να μετριάσει τις ισχυρές αντιδράσεις στην κοινωνία… Άλλωστε είναι 2.600.000 οι συνταξιούχοι που επηρεάζονται…

Έως τώρα η συζήτηση για την «τύχη» των παλαιών συντάξεων αγνοείται.

Οι μειώσεις, αν γίνουν, φτάνουν το 18% και αυτό δεν αρέσει στην κυβέρνηση και πολύ περισσότερο στους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση ούτως η άλλως τις εκλογές θα τις χάσει και από τις συντάξεις. Αυτοί που θα υποστούν την μεγάλη ζημιά είναι οι Έλληνες συνταξιούχοι…

Η περικοπή των συντάξεων αφορά την «προσωπική διαφορά». Τη διαφορά ανάμεσα στην καταβαλλόμενη σύνταξη στους παλαιούς, με αυτή των νέων. Όλοι οι συνταξιούχοι θα παίρνουν μία σύνταξη. Ίδια. Η περικοπή του 18% αφορά κύριες και επικουρικές συντάξεις, ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ. Επόμενο είναι να δίνουν και να παίρνουν τα σενάρια:

Σενάριο πρώτο Πλήρης αναστολή του μέτρου. Δύσκολο το θέμα γιατί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόλτς διαφωνεί. Διαφωνούν επίσης ΔΝΤ και λοιποί δανειστές.

Σενάριο δεύτερο Σταδιακή περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» μόνο στις υψηλές συντάξεις. Και αυτό προσκρούει ωστόσο στο Σύνταγμα περί ίδιων βαρών. «Το σενάριο αυτό αποτελεί και συμβιβασμό μεταξύ της υπεραπόδοσης των μέτρων και της απόφασης του Eurogroup, η οποία είχε ληφθεί μετά την επιμονή του ΔΝΤ»., λένε με νόημα κυβερνητικοί παράγοντες.

Σενάριο τρίτο Αναστολή για ένα εξάμηνο ή ένα έτος της εφαρμογής του μέτρου, έως ότου σταθεροποιηθεί πλήρως η υπεραπόδοση των ασφαλιστικών εισφορών και των πλεονασμάτων, όπως λέει το περιβάλλον της κας Αχτσιόγλου.

Σενάριο τέταρτο Καταβολή υψηλού μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους σε αντιστάθμισμα των μειώσεων που θα υποστούν και υπόσχεση για ετήσια καταβολή μέσω μερίσματος του ποσού.

Ήδη όμως ο νόμος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβλέπει την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, την κατάργηση του ΕΚΑΣ σε 280.000 συνταξιούχους και πάγωμα όλων των συντάξεων έως τον Δεκέμβριο του 2021… Απώλειες των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων στην επταετία 67 δισ. ευρώ, συν 20 δισ. ευρώ από τον νόμο Κατρούγκαλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Βαρουφάκης αποδομεί ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα-Τσακαλώτο…

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις