Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οι Eagles και τα μνημόνια…
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Eagles και τα μνημόνια…

Με έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα παραλληλισμό ο Έλληνας καθηγητής στο Ινστιτούτο Brookings Θεόδωρος Πελαγίδης παρομοιάζει σε δημοσίευμά του την Ελλάδα με τον ένοικο του διάσημου τραγουδιού των Eagles «Hotel California», ο οποίος, σύμφωνα με τους στίχους, μπορεί όποτε θέλει να κάνει «τσεκ άουτ», αλλά δεν μπορεί ποτέ να φύγει. Θέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο εν αμφιβόλω […]

Με έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα παραλληλισμό ο Έλληνας καθηγητής στο Ινστιτούτο Brookings Θεόδωρος Πελαγίδης παρομοιάζει σε δημοσίευμά του την Ελλάδα με τον ένοικο του διάσημου τραγουδιού των Eagles «Hotel California», ο οποίος, σύμφωνα με τους στίχους, μπορεί όποτε θέλει να κάνει «τσεκ άουτ», αλλά δεν μπορεί ποτέ να φύγει.

Θέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο εν αμφιβόλω τόσο τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι επήλθε το τέλος των μνημονίων, όσο και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ότι η χώρα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της. Ο κ. Πελαγίδης τονίζει ότι δεν αντιμετωπίσθηκαν επαρκώς αδυναμίες της οικονομίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει την ανεπαρκή δημόσια διοίκηση, τη μαύρη οικονομία, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, την αργή και αναποτελεσματική απονομή Δικαιοσύνης και τα πολυάριθμα διοικητικά εμπόδια στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.

Κορυφαία σημασία, ωστόσο, αποδίδει στην υπερφορολόγηση, που θεωρεί ότι έχει καταστροφικές παρενέργειες για το μέλλον της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι υψηλές επιβαρύνεις από τους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης καθιστούν εξαιρετικά ακριβές τις προσλήψεις για τις επιχειρήσεις, ενώ μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η ύφεση και να επιδεινώνονται οι προοπτικές απασχόλησης. Παράλληλα, η υψηλή φορολόγηση, μαζί με τις υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, διαβρώνει την παραγωγική βάση της οικονομία, μειώνουν τις προσλήψεις και πιέζουν τους μισθούς προς τα κάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συγχώνευση εφοριών σε Αθήνα και Πειραιά

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις