Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Μεγάλο “χτύπημα” για τον Μακρόν, η αποκάλυψη για την υπουργό Πολιτισμού
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλο “χτύπημα” για τον Μακρόν, η αποκάλυψη για την υπουργό Πολιτισμού

Αντιμέτωπος με το πρώτο σκάνδαλο της εποχής του βρίσκεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Όλα άρχισαν όταν η εφημερίδα Canard enchaîné αποκάλυψε πως η υπουργός Πολιτισμού, εξέχουσα προσωπικότητα της χώρας, έκανε με τον σύζυγό της εργασίες επέκτασης 150 τ.μ. στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Actes Sud στο Παρίσι, χωρίς να έχουν ενημερώσει τις δημοτικές […]

Françoise Nyssen, ministre de la Culture

Αντιμέτωπος με το πρώτο σκάνδαλο της εποχής του βρίσκεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όλα άρχισαν όταν η εφημερίδα Canard enchaîné αποκάλυψε πως η υπουργός Πολιτισμού, εξέχουσα προσωπικότητα της χώρας, έκανε με τον σύζυγό της εργασίες επέκτασης 150 τ.μ. στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Actes Sud στο Παρίσι, χωρίς να έχουν ενημερώσει τις δημοτικές αρχές και την εφορία.

Πρόκειται για εκδοτικό οίκο του πατέρα της, που ανέλαβε η 67χρονη Φρανσουάζ Νισέν και κατάφερε να τον κάνει μεγάλη δύναμη στη Γαλλία, με πολλά βιβλιοπωλεία στη χώρα.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν το 1997 σε ένα κτίριο που στεγάζει τον εκδοτικό οίκο και έχει χαρακτηριστεί «ιστορικό μνημείο» από το 1926. Πρόκειται για ένα κτίριο του 18ου αιώνα και βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού, στην περιοχή Saint Germain des Prés. Οι εκδόσεις Actes Sud εγκαταστάθηκαν εκεί το 1997.

Ο εκδοτικός οίκος επισήμανε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου τα γραφεία του να είναι σύμφωνα με τους πολεοδομικούς κανονισμούς και προτίθεται να διευθετήσει το αυθαίρετο.

Η υπουργός είπε σε δημοσιογράφους ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Actes Sud την καλύπτει, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «καμία εταιρεία δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό σημείωσε ότι η Νισέν χαίρει της στήριξης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η οργάνωση  Sites et Monuments ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει μήνυση εναντίον της υπουργού Πολιτισμού γιατί οι εργασίες για το αυθαίρετο έγιναν σε κτίριο ιστορικής αξίας.

«Έχουμε μια υπουργό Πολιτισμού που υποτίθεται ότι είναι φύλακας του νόμου για την ιστορική κληρονομιά και η οποία θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα και αντ’αυτού, η κυρία Νισέν εμπλέκεται φοβερά. Θα έπρεπε η ίδια να τιμωρήσει τον υπαίτιο, δηλαδή τον εαυτό της», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης  Sites et Monuments, καθηγητής σύγχρονης τέχνης στη Σορβόνη.

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί το νόμο, πόσο μάλλον μια υπουργός. Αλλά αυτό που είναι πιο ενοχλητικό είναι να ακούμε την υπουργό Πολιτισμού να λέει «εντάξει, δεν είναι σοβαρό, θα το νομιμοποιήσουμε». Αυτό τι σημαίνει; Μπορούν να επαναφέρουν το ιστορικό κτίριο στην πρότερα κατάσταση;», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι αυθαιρεσίες έχουν γίνει στα κεντρικά του εκδοτικού οίκου «Actes Sud», τόσο στο Παρίσι όσο και στην πόλη Arles «ουσιαστικές παρεμβάσεις στα κτίρια», όπως είπε.

«Δεν τοποθετήθηκαν απλά κάποιες ξύλινες δομές. Ολόκληροι όγκοι μετακινήθηκαν. Αυτό δηλαδή που υποτίθεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να προστατεύει στην ιστορική κληρονομιά, τώρα έρχεται να κάνει τα ίδια. Και τι θα λέει στους πολίτες; «κάντε παράνομες εργασίες και μετά νομιμοποιήστε;»

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε ήδη προκαταρκτική έρευνα.

Δείτε ακόμη:

Σάλος με τα πολύτιμα σερβίτσια του Μακρόν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις