Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 20 λεπτά

TECH

Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 20 λεπτά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Η 8η Σεπτεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, επιλέχθηκε τελικά για την επίσημη πρεμιέρα του Ασημένιου Βέλους, του τρένου που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε τρεις ώρες και είκοσι λεπτά. Θα προηγηθούν, βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα ή πέντε δοκιμαστικά δρομολόγια στο τμήμα του δικτύου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κατερίνη, με ταχύτητα έως […]

23.08.2018 | 16:45

Η 8η Σεπτεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, επιλέχθηκε τελικά για την επίσημη πρεμιέρα του Ασημένιου Βέλους, του τρένου που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε τρεις ώρες και είκοσι λεπτά. Θα προηγηθούν, βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα ή πέντε δοκιμαστικά δρομολόγια στο τμήμα του δικτύου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κατερίνη, με ταχύτητα έως 200 χιλιομέτρων/ώρα.

Το Ασημένιο Βέλος ή Frecciargento ETR 485, όπως είναι η ιταλική ονομασία του, μεταφέρθηκε από τη Ρώμη στο Σερβινιάνο πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Ελλάδα και να φτάσει εγκαίρως στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για τα πρώτα δοκιμαστικά του δρομολόγια. Μετά τη Διεθνή Έκθεση, όπου θα παρουσιαστεί με την ευκαιρία της συμμετοχής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη διοργάνωση, το τρένο, χωρητικότητας περίπου 480 θέσεων, θα επιστρέψει προσωρινά στην Ιταλία, μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής, ώστε να μπει μόνιμα στις ελληνικές ράγες.

Κι αυτό γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η ηλεκτροκίνηση της κεντρικής σιδηροδρομικής αρτηρίας της χώρας από το Λιανοκλάδι μέχρι τον Δομοκό μήκους 52 χιλιομέτρων. Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα ηλεκτροκίνησης και οι δοκιμές στα συστήματα ασφάλειας ETCS (European Train Control System), κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να γίνει το 2019, το τρένο εκτιμάται ότι θα διανύει την απόσταση Θεσσαλονίκη-Αθήνα στον χρόνο των τριών ωρών και 20 λεπτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστήματος το 2022

Exit mobile version