Αθήνα

°C

Σάββατο

16

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Η αριστερά δεν κατάφερε τίποτα – Θα οδηγηθεί στο περιθώριο”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Η αριστερά δεν κατάφερε τίποτα – Θα οδηγηθεί στο περιθώριο”

Την παρακμή της αριστεράς σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, την ώρα που η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου αποθεώνει την αριστερή ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από το μνημόνιο. Φυσικά, πίσω από τα «παλαμάκια» κρύβονται πολλοί λόγοι. Όμως, η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει επικριτικά την ευρωπαϊκή αριστερά, κατηγορώντας την πως δεν έχει όραμα αλλά ούτε και εναλλακτική […]

Την παρακμή της αριστεράς σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, την ώρα που η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου αποθεώνει την αριστερή ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από το μνημόνιο.

Φυσικά, πίσω από τα «παλαμάκια» κρύβονται πολλοί λόγοι. Όμως, η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει επικριτικά την ευρωπαϊκή αριστερά, κατηγορώντας την πως δεν έχει όραμα αλλά ούτε και εναλλακτική πρόταση.

Ο σχολιαστής θυμίζει την άνοδο αριστερών πολιτικών κομμάτων και κινημάτων διαμαρτυρίας στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αναφέροντας μεταξύ άλλων την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά ανήκουν στο παρελθόν», επισημαίνει η SZ. Σήμερα «η γερμανίδα αριστερή πολιτικός Σάρα Βάγκενκνεχτ φωνάζει ‘Ξεσηκωθείτε’ (σ.σ. μια πρωτοβουλία αριστερής συσπείρωσης), όμως το κάλεσμα φαίνεται ότι κάνει λίγους να σηκωθούν από την πολυθρόνα τους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, άλλοτε προβεβλημένη μορφή της αριστεράς, είναι σήμερα απλά ομιλητής σε διαλέξεις.

Στη Γαλλία, η άνοδος του Εμανουέλ Μακρόν ώθησε τη γαλλική αριστερά σχεδόν σε ανυποληψία. Πολλοί άνθρωποι είναι μεν με κάποιον τρόπο δυσαρεστημένοι με την κατάσταση του κόσμου και τις κοινωνικές δυσχέρειες, ωστόσο μόνο λίγοι φαίνεται να βλέπουν τον αντικαπιταλισμό ως αντίδοτο».

Ο σχολιαστής επισημαίνει ότι «η αριστερά δεν κατόρθωσε κατά την πρόσφατη, βραχύβια άνθησή της να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση στην οικονομία της αγοράς.

Η Ελλάδα δεν ξέφυγε από την παγίδα του χρέους επειδή ο Αλέξης Τσίπρας υλοποίησε την εναλλακτική πολιτική που είχε υποσχεθεί, αλλά επειδή αποδέχθηκε τους όρους των Βρυξελλών.

Αυτό δεν ήταν εκείνο που προσδοκούσαν οι ψηφοφόροι του. Έτσι η τελευταία αριστερή κυβέρνηση της Ευρώπης θα ακολουθήσει μάλλον τον δρόμο που είχε διαβεί προηγουμένως η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία – τον δρόμο που οδηγεί στο περιθώριο».

Δείτε ακόμη:

Τσιπρας γαρύφαλλο

Economist: Το μάθημα πόνου – Γιατί απέτυχαν οι ερασιτέχνες που «έβγαλαν» οι απελπισμένοι ψηφοφόροι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις