Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέσα στο 2019 οι S-400 στην Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Μέσα στο 2019 οι S-400 στην Τουρκία

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία έχουν περάσει πολλές διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Από το ψυχροπολεμικό κλίμα μετά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi από τουρκικό μαχητικό στη Συρία, μέχρι την παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στα εγκαίνια του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα. Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη Ρωσία για να «ενοχλήσει» τις […]

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία έχουν περάσει πολλές διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Από το ψυχροπολεμικό κλίμα μετά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi από τουρκικό μαχητικό στη Συρία, μέχρι την παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στα εγκαίνια του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα.

Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη Ρωσία για να «ενοχλήσει» τις ΗΠΑ και να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα για την επάνοδό της στην «κανονικότητα» του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει και η παραγγελία των ρωσικών προηγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη ρωσική κρατική εταιρεία εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αποκτήσει ρωσικά οπλικά συστήματα. Πέρα από το γεγονός της τεχνολογικής ασυμβατότητας με τον υπόλοιπο νατοϊκό οπλισμό, θεωρούν ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ορισμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει την τουρκική παραγγελία των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, που έχει παραγγείλει η Τουρκία, γεγονός που έχει κάνει έξαλλο τον Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση η ρωσική παραγγελία προχωράει και, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, η παράδοση των S-400 θα ξεκινήσει μέσα στο 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στα χέρια του FBI ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις