Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ο Τσίπρας και οι… μνηστήρες – “Αλέξη σ’ αγαπώ”, φιλιά και αγκαλιές μετά το περιβόητο διάγγελμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας και οι… μνηστήρες – “Αλέξη σ’ αγαπώ”, φιλιά και αγκαλιές μετά το περιβόητο διάγγελμα

  Πάει κι αυτό. Το περιβόητο διάγγελμα για την έξοδο από τα μνημόνια έγινε από το Κάστρο της Ιθάκης με φόντο το λιμάνι του νησιού. Το διάγγελμα, το οποίο είχε μαγνητοσκοπηθεί και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, βρίθει αναφορών στην «Οδύσσεια» του Ομήρου. Ο πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και εγκαινιάζει την προεκλογική περίοδο. […]

 

Ιθακη-Τσιπρας-1.jpg

Πάει κι αυτό.

Το περιβόητο διάγγελμα για την έξοδο από τα μνημόνια έγινε από το Κάστρο της Ιθάκης με φόντο το λιμάνι του νησιού.

Το διάγγελμα, το οποίο είχε μαγνητοσκοπηθεί και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, βρίθει αναφορών στην «Οδύσσεια» του Ομήρου. Ο πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και εγκαινιάζει την προεκλογική περίοδο. Όσο για τα μέτρα που έχουν υπογραφεί, ή τα λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση, δεν ακούστηκε κουβέντα.

Πρόκειται για την πρώτη επαφή που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με πολίτες, μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που προκάλεσε τον θάνατο 97 συμπολιτών μας. Ο πρωθυπουργός, ταξίδεψε στην Ιθάκη με ελικόπτερο, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Περιστέρα Μπαζιάνα.

Με ένα λευκό πουκάμισο, χωρίς γραβάτα, μίλησε περίπου 8 λεπτά, χρησιμοποιώντας πολλούς συμβολισμούς και αφήνοντας αιχμές τόσο για τη ΝΔ, όσο και για πρώην συντρόφους του.

Η εικόνα θύμιζε το Καστελόριζο και το διάγγελμα που είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε: «Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια. Όσοι έφτιαξαν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων. 

Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.  Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου. Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους».  

Φωτογραφίζοντας τους πρώην συντρόφους του, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη είπε: «Περάσαμε από κύματα πολλά για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας. Το πλήρωμα άλλαξε. Άλλοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι προτίμησαν να τα δαμάσουν.  Ακούσαμε πολλές φορές τις Σειρήνες της ματαιότητας». 

Καμία αυτοκριτική

Το διάγγελμα δεν είχε ίχνος αυτοκριτικής για όσα έγιναν από το 2015 και μετά αλλά για όσα έγιναν πριν αναλάβουν την διακυβέρνηση οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούρια μέρα», «σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης, είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής», «η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σύγχρονη «Οδύσσεια» που πέρασε η χώρα από το 2010 έλαβε τέλος, ότι «τα μνημόνια επιτέλους τελείωσαν» και «η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της να ορίζει αυτή το μέλλον της», σημειώνοντας ότι «αφήσαμε πίσω μας τις Συμπληγάδες».

Μιλώντας για την επόμενη μέρα της χώρας από εδώ και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι σε αυτή την αφετηρία της νέας εποχής «δεν θα διαπράξουμε την ύβρη να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων», «δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει» και «δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι»: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια». Διότι όπως είπε αυτά «είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα».  

«Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά  δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να τονίσει ότι «τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει». Σημείωσε ότι «οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι» και είναι «όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια». «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους», υπογράμμισε.

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας. Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας. Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τα «έπαιξε» και η μύγα!

Στα μισά του διαγγέλματος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη για το τέλος των μνημονίων εμφανίστηκε ένας απρόσκλητος επισκέπτης.

Το διάγγελμα είχε φτάσει στα μισά και την ώρα που όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη να μιλά για τη νέα ημέρα που ξημερώνει για την Ελλάδα φορώντας ένα λευκό πουκάμισο, εμφανίστηκε μια μύγα. Ήταν το σημείο που ο πρωθυπουργός αναφερόταν στον «κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της».

Δείτε το στο 04.41

Μετά το πανηγυρικό διάγγελμα έκανε μια βόλτα στον παραλιακό δρόμο της πόλης, προκειμένου να παρακαθήσει σε γεύμα με τους τοπικούς φορείς.

Συνομίλησε με ντόπιους που τον περίμεναν στο δρόμο, έβγαλε selfies με αρκετούς, φίλησε και αγκάλιασε ορισμένους, ενώ είχε και χαρακτηριστικούς διαλόγους.

Κατά τη διάρκεια της βόλτας του, ο πρωθυπουργός δέχτηκε έκρηξη αγάπης από πολίτες, που του φώναζαν «μπράβο Αλέξη», «κράτα γερά!», «θα είσαι χρόνια πρωθυπουργός». Ένας άνδρας του είπε «σ’ αγαπάω», ενώ με κάποιον αστειεύτηκε και για ποδόσφαιρο!

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε και την οργή ορισμένων κατοίκων που του φώναζαν «Ανεπιθύμητος!» όταν έφτασε στο νησί, ενώ χτυπούσαν πένθιμα κάποιες καμπάνες.

Δείτε ακόμη:

tzentiloni-tsipras

Τζεντιλόνι για Τσίπρα: «Του βγάζω το καπέλο»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις