Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τροποποιητικές δηλώσεις: Ξεκίνησε τα ραβασάκια η Εφορία
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τροποποιητικές δηλώσεις: Ξεκίνησε τα ραβασάκια η Εφορία

Τα μέτρα της μετά τη μεγάλη κομπίνα με τις επιστροφές φόρων ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ από την Εφορία, σφραγίζοντας καλύτερα τις τρύπες του Τaxis παίρνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όπως γράφει η εφημερίδα Καθημερινή, την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η Εφορία να ταχυδρομήσει τα χιλιάδες ραβασάκια αρχής γενομένης από: Εκείνους που είχαν τις μεγαλύτερες […]

laptop glasses cup of tea

Τα μέτρα της μετά τη μεγάλη κομπίνα με τις επιστροφές φόρων ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ από την Εφορία, σφραγίζοντας καλύτερα τις τρύπες του Τaxis παίρνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όπως γράφει η εφημερίδα Καθημερινή, την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η Εφορία να ταχυδρομήσει τα χιλιάδες ραβασάκια αρχής γενομένης από:

Εκείνους που είχαν τις μεγαλύτερες επιστροφές φόρου την τελευταία πενταετία και οι οποίοι θα κληθούν να μεταβούν στις Εφορίες τους και να παρουσιάσουν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τα δηλωθέντα στοιχεία. Στην περίπτωση που δεν τα προσκομίσουν, θα υπολογιστεί ξανά ο φόρος και θα πληρώσουν και τσουχτερά πρόστιμα.

Όπως φαίνεται, ο φορολογικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από το ό,τι κάποιοι θα επωφελούνταν από την ηλεκτρονική υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και θα κέρδιζαν σε βάρος του Δημοσίου σημαντικά ποσά.

Σημειώνεται ότι η οριστική εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων γίνεται ηλεκτρονικά και δεν απαιτείται από τις Εφορίες, τις περισσότερες φορές, ο έλεγχος των δικαιολογητικών.

Οι ΔΟΥ ζητούν, συνήθως, δικαιολογητικά όταν οι επιστροφές φόρων ξεπερνούν το ποσό των 10.000 ευρώ, αλλά μπορεί και να μην τα απαιτήσουν.

Πρόκειται για περιπτώσεις όπου φοροτεχνικοί υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος, δηλώνοντας ως δαπάνη δωρεές για την απόσβεση του δημοσίου χρέους, κάτι που προβλέπει επιστροφή φόρου.

Συμπερασματικά, χρειάζεται να γίνουν, πια, σημαντικές παρεμβάσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα έτσι ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Ουσιαστικά, ο φορολογικός μηχανισμός ήταν διάτρητος με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να επωφεληθούν αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 150 με 170 δηλώσεις και ήδη η φορολογική διοίκηση έχει αρχίσει σε συνεργασία με τις τράπεζες την αυτοματοποίηση της διαδικασίας δήλωσης του iban με το ΑΦΜ του φορολογούμενου πολίτη.

Δείτε ακόμη:

ακινητα παλια Αθηνα...

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Αυξήσεις μέχρι και 53%!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις