alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Κόψε αυτές τις συνήθειες και δεν θα ξυπνήσεις ξανά “κομμάτια”
ΥΓΕΙΑ

Κόψε αυτές τις συνήθειες και δεν θα ξυπνήσεις ξανά “κομμάτια”

Νεαρή που νυστάζει, κρατά μια κούπα καφε

Το ζήτημα του ύπνου είναι πολύ σημαντικό στην καθημερινότητά μας και πολλές φορές νιώθουμε κουρασμένοι, ακόμη κι αν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες. Ο κακός ή διακοπτόμενος ύπνος μπορεί, όμως, να επηρεάσει αρνητικά τόσο την υγεία, όσο και τη διάθεση μας

Υπάρχουν κάποιες κακές συνήθειες που κάνουμε, χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, οι οποίες αμβλύνουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να νιώθουμε και κουρασμένοι και εκνευρισμένοι.

Πηγαίνετε για ύπνο διαφορετικές ώρες κάθε μέρα

Όταν δεν έχετε σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο και κοιμάστε διαφορετικές ώρες κάθε νύχτα, τότε το βιολογικό ρολόι του σώματος απορρυθμίζεται, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε κουρασμένοι. Ο ψυχολόγος Michael Breus, που ασχολείται με θέματα ύπνου, προτείνει στους ασθενείς του να ορίσουν μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ, που θα  ξαπλώνουν. Αφού το κάνουν, τους προτρέπει να βάλουν ξυπνητήρι 60 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα ύπνου, και να χρησιμοποιήσουν αυτόν το χρόνο κάνοντας συγκεκριμένες ενέργειες. Τα πρώτα 20 λεπτά για να τελειώνουν διάφορες  δουλειές, τα επόμενα 20 για να ασχοληθούν με την υγιεινή του σώματος και τα τελευταία 20 για να κάνουν κάτι που τους χαλαρώνει, όπως για παράδειγμα να διαβάσουν ένα βιβλίο. Μόλις τελειώσουν και τα τελευταία λεπτά, τότε πέφτουν για ύπνο, κλείνοντας όλα τα φώτα.

Αφήνετε ανοιχτή την τηλεόραση για να κοιμηθείτε

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε πριν κοιμηθούμε, είναι να αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο, θεωρώντας ότι αυτόν τον τρόπο θα μας πάρει ο ύπνος πιο εύκολα. Στην πραγματικότητα, όμως ξυπνάμε κουρασμένοι και υπολειτουργούμε. Ο φωτισμός σε συνδυασμό με τον ήχο διεγείρει τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μένουμε ξύπνιοι περισσότερο από ότι υπολογίζουμε.

Χαζεύετε στο κινητό πριν κοιμηθείτε

Το ίδιο συμβαίνει και με το κινητό τηλέφωνο, όταν ξαπλώνουμε και το έχουμε δίπλα μας, γιατί ο μπλε φωτισμός μπερδεύει τον εγκέφαλο και σταματάει την παραγωγή μελατονίνης, που ρυθμίζει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς, δηλαδή τον ύπνο και την αφύπνιση.Όταν το δωμάτιο είναι σκοτεινό είναι πιο εύκολο να παραχθεί και μπορούμε να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

Πίνετε αλκοόλ λίγο πριν τον ύπνο

Το αλκοόλ μπορεί να φέρνει ζαλάδα ή αίσθηση νύστας, όμως, μειώνει το βαθύ στάδιο του ύπνου REM και αυξάνει τον ύπνο ΝREM, όπου και ο παραμικρός θόρυβος είναι αρκετός για να σας ξυπνήσει. Η έλλειψη του REM μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στο σώμα, όσο και στον εγκέφαλο. Επιπλέον, πίνοντας αλκοόλ, αυξάνετε τις πιθανότητες της αφυδάτωσης και το να ξυπνήσετε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα για να επισκεφτείτε την τουαλέτα.

Καταναλώνετε πολλή καφεΐνη

Ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, γεγονός που αυξάνει την εγρήγορσή σας. Συχνά χρειάζεται να περάσουν γύρω στα 20 λεπτά για να φανεί η επίδρασή τους, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα καταναλώνετε σε μεγάλη ποσότητα.

Προσπαθείτε να κοιμηθείτε 

Αν έχετε ξαπλώσει και δεν σας έχει πάρει ο ύπνος μέσα στα επόμενα 30-45 λεπτά, τότε σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως για παράδειγμα ένα ντουζ. Με το να επιβάλλεται στον εαυτό σας να κοιμηθεί, το μόνο που καταφέρνετε είναι να νιώθετε εκνευρισμό και δυσφορία, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεστε ουσιαστικά.

Μπορεί να έχετε διαταραχή στον ύπνο και να μην το γνωρίζετε

Υπάρχει περίπτωση να έχετε κάποια διαταραχή ύπνου, όπως είναι η υπνική άπνοια και να μην το γνωρίζετε. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται διακοπή της ροής του αέρα στις αεροφόρες οδούς, με αποτέλεσμα να κόβετε η αναπνοή. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι το ροχαλητό που σε συνδυασμό με τις άπνοιες, προκαλεί μικροαφυπνίσεις, με αποτέλεσμα ο ύπνος να διακόπτεται. Αν ανησυχείτε, ότι πάσχετε από τη συγκεκριμένη διαταραχή, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό και να κάνετε εξετάσεις σε εξειδικευμένα εργαστήρια ύπνου.

Δείτε ακόμη:

Never-Go-to-Bed-Angry

Κακός για την υγεία ο ύπνος, όταν είμαστε θυμωμένοι