Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / «Έσβησε» η βασίλισσα της σόουλ, Αρίθα Φράνκλιν
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Έσβησε» η βασίλισσα της σόουλ, Αρίθα Φράνκλιν

Στα 76 της χρόνια έφυγε από τη ζωή, η «βασίλισσα» της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν. Η εκπρόσωπος της τραγουδίστριας δήλωσε, σύμφωνα με το AP, πως η Αρίθα Φράνκλιν άφησε την τελευταία πνοή στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ. Αιτία θανάτου ήταν ο προχωρημένος καρκίνος στο πάγκρεας, σύμφωνα με το πρακτορείο. Η 76χρονη Φράνκλιν διαγνώστηκε με καρκίνο το […]

Aretha Franklin

Στα 76 της χρόνια έφυγε από τη ζωή, η «βασίλισσα» της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν.

Η εκπρόσωπος της τραγουδίστριας δήλωσε, σύμφωνα με το AP, πως η Αρίθα Φράνκλιν άφησε την τελευταία πνοή στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ.

Αιτία θανάτου ήταν ο προχωρημένος καρκίνος στο πάγκρεας, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η 76χρονη Φράνκλιν διαγνώστηκε με καρκίνο το 2010 αλλά συνέχισε να δίνει συναυλίες μέχρι πρόσφατα.

Η Φράνκλιν είχε ακυρώσει δύο προγραμματισμένες για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο συναυλίες και δημοσιεύματα υποστήριζαν πως ήταν «βαριά άρρωστη».

Η τελευταία της ήταν στις 2 Νοεμβρίου 2017 για το Elton John AIDS στη Νέα Υόρκη. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και τον τελευταίο δίσκο της, «A Brand New Me».

Το 2005 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους της απένειμε το μετάλλιο της Ελευθερίας, την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση για έναν πολίτη στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο του 2009 είχε τραγουδήσει για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Στη μακροχρόνια πορεία της είχε κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Στην καριέρα της, έφτασε επίσης είκοσι φορές στο νούμερο 1 του Billboard R&B Singles Chart.

Η ερμηνεία της στο Respect του Ότις Ρέντινγκ έγινε ένας φεμινιστικός ύμνος και ένα τραγούδι που ταυτίστηκε με τα κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών. Είχε τέσσερις γιους ενώ σε ηλικία 14 και 16 ετών και δύο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Δείτε ακόμη:

Έντουαρντ Ουσπένσκι

«Έφυγε», ο διάσημος Έντουαρντ Ουσπένσκι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις