Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ
ΥΓΕΙΑ

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (Toxic Shock Syndrome – TSS) είναι μία γενικευμένη λοίμωξη, η οποία μπορεί να προκληθεί, αν το ταμπόν μείνει για περισσότερες από 8 ώρες στον κόλπο σας. Υπεύθυνο μικρόβιο είναι συνήθως το μικρόβιο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus) και σπανιότερα ο Στρεπτόκοκκος ο Πυογόνος (β – αιμολυτικός ομάδας Α) (Streptococcus Pyogenes/ β-hemolytic Group A). Τα […]

ΤΑΜΠΟΝ, ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (Toxic Shock Syndrome – TSS) είναι μία γενικευμένη λοίμωξη, η οποία μπορεί να προκληθεί, αν το ταμπόν μείνει για περισσότερες από 8 ώρες στον κόλπο σας.

Υπεύθυνο μικρόβιο είναι συνήθως το μικρόβιο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus) και σπανιότερα ο Στρεπτόκοκκος ο Πυογόνος (β – αιμολυτικός ομάδας Α) (Streptococcus Pyogenes/ β-hemolytic Group A). Τα μικρόβια αυτά παράγουν τοξίνες, που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο.

Η παθολογία αυτή δεν συνδέεται μόνον με τη χρήση ταμπόν, αλλά και με τη μόλυνση χειρουργικών ή άλλων τραυμάτων καθώς και με την ύπαρξη εκτενών εγκαυμάτων.

Στο θέμα της πρόληψης έχουν εμπλακεί ενεργά μεγάλοι οργανισμοί όπως η Διαχείριση Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (Food and Drug Administration – FDA), αλλά και οι ίδιοι οι κατασκευαστές. Έτσι από την αγορά έχουν αποσυρθεί ταμπόν, που είτε λόγο σχεδιασμού, είτε λόγο υλικού κατασκευής, αυξάνανε τις πιθανότητες εμφάνισης της παθολογίας αυτής.

Επίσης, πλέον στην κάθε συσκευασία ταμπόν αναγράφεται με τρόπο απλό και κατανοητό η απορροφητικότητά του, ενώ εσωκλείονται και λεπτομερείς οδηγίες χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να μειώσετε δραματικά την πιθανότητα εμφάνισης Συνδρόμου Τοξικού Σοκ αν ακολουθήσετε κάποια απλά μέτρα:

• Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν βάλετε ή βγάλετε το ταμπόν, αλλά και μετά το πέρας της όλης διαδικασίας.
• Επιλέγετε σωστά το ταμπόν σας: χρησιμοποιείτε αυτό με την ελάχιστη απορροφητικότητα, που καλύπτει τη ροή σας κάθε ημέρα της περιόδου.
• Αλλάζετε το ταμπόν κάθε 4 ώρες και μην το αφήνετε στον κόλπο σας ποτέ πάνω από 8 ώρες.
• Διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
• Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν πριν πάτε για ύπνο.

Φυσικά, συνιστάται να είστε πάντα σε εγρήγορση, όταν φοράτε ταμπόν, ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα ενδεχόμενα αρχικά συμπτώματα του Συνδρόμου Τοξικού Σοκ, ώστε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί η παθολογία αυτή, τόσο ευκολότερη είναι και η αντιμετώπισή της.

Διαβάστε ακόμα:

Εύκολοι τρόποι να έρθει γρηγορότερα η περίοδος

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις