Αθήνα

°C

Τετάρτη

23

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / FAZ: Τα κακά νέα για την Αθήνα, οφείλονται στην ξεροκεφαλιά του Τσίπρα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

FAZ: Τα κακά νέα για την Αθήνα, οφείλονται στην ξεροκεφαλιά του Τσίπρα

  Κατά του Αλέξη Τσίπρα στρέφονται πλέον τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, που αφουγκράζονται και τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο τέλος σε ό,τι αφορά τις ελπίδες για ποσοτική χαλάρωση και waiver- τη «φθηνή» ρευστότητα στις τράπεζες από την ΕΚΤ. Η γερμανική εφημερίδα αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην «ξεροκεφαλιά» του Αλέξη Τσίπρα, […]

 

Αλέξης Τσίπρας

Κατά του Αλέξη Τσίπρα στρέφονται πλέον τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, που αφουγκράζονται και τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο τέλος σε ό,τι αφορά τις ελπίδες για ποσοτική χαλάρωση και waiver- τη «φθηνή» ρευστότητα στις τράπεζες από την ΕΚΤ.

Η γερμανική εφημερίδα αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην «ξεροκεφαλιά» του Αλέξη Τσίπρα, που πολέμησε την προληπτική γραμμή στήριξης, παρά τα πλεονεκτήματά της, προτιμώντας την υποτιθέμενη «καθαρή έξοδο».

«Κακά νέα για την Αθήνα», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, το οποίο παρατηρεί ότι η στάση του κ. Τσίπρα φέρνει προβλήματα για τις ελληνικές τράπεζες.

«Τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση και οι τράπεζες στην Ελλάδα θα λάβουν όχι καλά νέα από την ΕΚΤ. Διότι μαζί με το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει και η προνομιακή μεταχείριση για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες της FAZ, η ΕΚΤ θα σβήσει τις ελπίδες των Ελλήνων να συμμετάσχει η χώρα τους έστω και για λίγους μήνες στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας (QE)», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Υποσχέθηκε στους Έλληνες ότι στις 20 Αυγούστου θα τελειώσουν οριστικά τα προγράμματα διάσωσης. Το ότι η Ελλάδα θα μπορεί να κινείται εφεξής αυτόνομα, αμφισβητείται πλέον, καθώς οι επισκέψεις ελέγχου από πλευράς των θεσμών θα συνεχιστούν.

Και τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί δημοσιονομικούς κανόνες αλλά και το συμπεφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου. Γι’ αυτό το λόγο οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν ζητήσει να ενταχθούν όλα αυτά σε ένα αποδυναμωμένο πρόγραμμα βοήθειας το οποίο θα προέβλεπε μια προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά όχι νέα δάνεια. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας όμως επέμεινε.

Γι’ αυτό και ακολουθεί τώρα μια σκληρή αντίδραση από την ΕΚΤ», γράφει η εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη ανώνυμες πηγές παραπέμπει σε επικείμενο τέλος του waiver που οδηγεί τις ελληνικές τράπεζες και πάλι στην αγκαλιά του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (ELA).

«Ο τρόπος αυτός χρηματοδότησης είναι ακριβός», επισημαίνει η FAZ, σημειώνοντας ότι τόσο για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν συσσωρευμένα κόκκινα δάνεια όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρειάζονται δάνεια αυτά είναι κακά νέα.

«Την ίδια ώρα δεν υπάρχουν πλέον προοπτικές για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», αφού και αυτό προϋποθέτει μια υγιή αξιολόγηση των ελληνικών χρεογράφων που όμως δεν υφίσταται.

Δείτε ακόμη:

Washington Post: Σωστά καταλάβατε: 4 δεκαετίες λιτότητας περιμένουν ακόμη την Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις