Ο καύσωνας σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο – Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Πορτογαλία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καύσωνας σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο – Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Πορτογαλία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούουν για την κλιματική αλλαγή οι επιστήμονες, την ώρα που ο καύσωνας πλήττει την Ευρώπη. Η θερμοκρασία στην Πορτογαλία ήδη έφτασε τους 46 βαθμούς Κελσίου και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ίσως «αγγίξει» το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ευρώπη που «κρατάει» η Αθήνα από τον Ιούλιο του 1977. Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε, […]

05.08.2018 | 17:54

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούουν για την κλιματική αλλαγή οι επιστήμονες, την ώρα που ο καύσωνας πλήττει την Ευρώπη.

Η θερμοκρασία στην Πορτογαλία ήδη έφτασε τους 46 βαθμούς Κελσίου και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ίσως «αγγίξει» το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ευρώπη που «κρατάει» η Αθήνα από τον Ιούλιο του 1977.

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε, ένα χρόνο μετά τις φονικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους 66 νεκρούς.

Περισσότεροι από 740 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς χθες στο νότιο τμήμα καθώς οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική Χερσόνησο σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στην περιοχή Μοντσίκουε στο Αλγκάρβε της νότιας Πορτογαλίας.

Οι αρχές εκκένωσαν δύο χωριά και το τουριστικό θέρετρο Μοντσίκουε στην Αλγκάρβε, με τις φλόγες να φτάνουν πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες.

«Εκεί στα δεξιά βλέπαμε τον μαύρο καπνό. Είχε φτάσει πολύ κοντά μας, περίπου 500 μέτρα από την κουζίνα του σπιτιού» λέει ένας κάτοικος που άφησε το σπίτι του.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Πορτογαλίας έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών καλώντας τους να προσέχουν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και τα περίχωρα της πρωτεύουσας Λισσαβόνας.

Στο παραθαλάσσιο θέρετρο Κασκάις, έξω από την πορτογαλική πρωτεύουσα, σημειώθηκε το βράδυ διακοπή στην ηλεκτροδότηση λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου με αποτέλεσμα να μείνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες και να κλείσει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Την Παρασκευή η θερμοκρασία στη Λισσαβόνα έφθασε τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες από 30 επαρχίες της Πορτογαλίας έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι τουλάχιστον και σήμερα.

Στην Ισπανία, τρεις άνδρες έχασαν από τον καύσωνα τη ζωή τους κι αμέτρητοι παρουσιάζουν προβλήματα.

Δείτε ακόμη:

Σε «κατάσταση μεγάλης καταστροφής» η Καλιφόρνια

Exit mobile version