Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιστορική ημέρα – «Τέλος» στην μπούργκα από σήμερα
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική ημέρα – «Τέλος» στην μπούργκα από σήμερα

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο της απαγόρευσης της μπούρκας στη Δανία, που είχε περάσει με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή στα τέλη Μαΐου. Το μέτρο προκαλεί αντιδράσεις και τις επόμενες ώρες ακτιβιστές σχεδιάζουν διαμαρτυρίες, καθώς θεωρούν ότι θεωρούν ότι το μέτρο επιβάλλει διάκριση κατά μιας μειονοτικής ομάδας. Ο νόμος για την απαγόρευση της […]

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο της απαγόρευσης της μπούρκας στη Δανία, που είχε περάσει με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή στα τέλη Μαΐου.

Το μέτρο προκαλεί αντιδράσεις και τις επόμενες ώρες ακτιβιστές σχεδιάζουν διαμαρτυρίες, καθώς θεωρούν ότι θεωρούν ότι το μέτρο επιβάλλει διάκριση κατά μιας μειονοτικής ομάδας.

Ο νόμος για την απαγόρευση της μπούρκας προβλέπει πρόστιμο 135 ευρώ. Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων, οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.350 ευρώ ή ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μηνών.

Παράλληλα, όποιος αναγκάζει έναν άνθρωπο να καλύπτει το πρόσωπό του χρησιμοποιώντας βία ή απειλή, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών.

Πάντως, από σήμερα οι Δανία γίνεται η πέμπτη χώρα που απαγορεύει την πλήρη κάλυψη του προσώπου, μια απόφαση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και διαξιφισμούς ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους πολέμιους του μέτρου.

Αντιδρά η Διεθνής Αμνηστία

Σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Φώτης Φιλίππου δήλωσε ότι όλες οι γυναίκες «θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθερες να ντύνονται όπως τους ευχαριστεί και να φορούν ρούχα που εκφράζουν την ταυτότητα και τα πιστεύω τους», προσθέτοντας ότι η απαγόρευση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μουσουλμάνες που επιλέγουν να φοβούν νικάμπ ή μπούρκα.

«Εάν ο σκοπός του νόμου είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, αποτυγχάνει πλήρως. Αντίθετα, ο νόμος ποινικοποιεί τις γυναίκες για την επιλογή τους στην ενδυμασία», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμα:

Απαγόρευσαν την μπούρκα και το νικάμπ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις