Εθνική Τραγωδία: Από τις 19:08 το Λιμενικό είχε στείλει σήμα για σορούς – Γνώριζαν όλοι και δεν μιλούσε κανείς!

ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική Τραγωδία: Από τις 19:08 το Λιμενικό είχε στείλει σήμα για σορούς – Γνώριζαν όλοι και δεν μιλούσε κανείς!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

  Bράδυ της Δευτέρας, περασμένες 11. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιούσε live σε πανελλήνια μετάδοση σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Υπήρχαν πολλοί νεκροί και ο δήμαρχος της Ραφήνας «ούρλιαζε» στα κανάλια. Όλοι παρακολουθούσαν μουδιασμένοι, ευχόμενοι να μην ισχύουν όσα ακούγονται. Στη συνέχεια από την κυβέρνηση υποστήριξαν πως δεν το γνώριζαν, ωστόσο στρατός, αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και […]

31.07.2018 | 08:24

 

Bράδυ της Δευτέρας, περασμένες 11.

Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιούσε live σε πανελλήνια μετάδοση σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Υπήρχαν πολλοί νεκροί και ο δήμαρχος της Ραφήνας «ούρλιαζε» στα κανάλια. Όλοι παρακολουθούσαν μουδιασμένοι, ευχόμενοι να μην ισχύουν όσα ακούγονται.

Στη συνέχεια από την κυβέρνηση υποστήριξαν πως δεν το γνώριζαν, ωστόσο στρατός, αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ τους διαψεύδουν. Μάλιστα, όταν οι αποκαλύψεις έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ομολόγησε πως γνώριζαν για νεκρό, αλλά δεν αξιολόγησαν την πληροφορία ως ασφαλή.

Όλοι ήξεραν!

Επικεφαλής ΟΥΚ: Είχαμε εντοπίσει νεκρούς πριν νυχτώσει

Ο επικεφαλής της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών αποκάλυψε πως είχαν εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς πριν να νυχτώσει τη Δευτέρα, δηλαδή πριν από την ενημέρωση στον πρωθυπουργό, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Μάλιστα, σε αυτή τη σύσκεψη, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπαν στον πρωθυπουργό ότι το μέτωπο ήταν σε ύφεση.

Ο κ. Μπαλτάκος, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, που επιχείρησαν στην παραλία στο Μάτι, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η ομάδα του είχε εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς πριν νυχτώσει τη Δευτέρα και είχαν ενημερώσει το υπουργείο. Το ίδιο τόνισε και ο γ.γ. του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό το απόγευμα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ομάδα του ειδοποιήθηκε στις 6:30 το απόγευμα ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι στα λιμανάκια στο Μάτι και ξεκίνησαν από τον Αγ. Κοσμά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύντομα εντοπίστηκαν οι πρώτοι νεκροί και πως ενημέρωσε τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εντόπισαν τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυχτώσει.

Ειδικοί Φρουροί: Ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισε τον πρώτο νεκρό στις 19:40

Από την πλευρά του ο γ.γ. του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, τόνισε ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό από την πυρκαγιά στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι εφόσον αυτό έγινε γνωστό μέσω ασυρμάτου, λογικά θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.

ΕΚΑΒ: Την ώρα που ενημέρωναν τον Τσίπρα υπήρχαν πάνω από 10 νεκροί

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προχώρησε μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6», ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος.

Όπως είπε, το ΕΚΑΒ είχε παραλάβει τους πρώτους νεκρούς μέχρι τις 22:30 το βράδυ της Δευτέρας! Υπενθυμίζεται πως η σύσκεψη στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, πραγματοποιήθηκε μετά τις 11:30 το βράδυ, και εκεί δεν έγινε καμία αναφορά για θύματα από την φωτιά.

«Από τις 20:41 που δόθηκε η πρώτη κλήση από την πυροσβεστική κατά διαστήματα έρχονταν πληροφορίες ότι βρέθηκαν 4 άτομα απανθρακωμένα. Εμείς τους πρώτους τέσσερις νεκρούς τους παραλάβαμε από τις 21:50 μέχρι τις 22:30», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαθιόπουλος.
Όπως εξήγησε, «μετά σταμάτησε η παραλαβή νεκρών από το ΕΚΑΒ γιατί δόθηκε εντολή από το συντονιστικό κέντρο που ήταν όλοι οι υπουργοί και ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας ΕΚΑΒ, καθώς ενεργοποιήθηκε το σχέδιο ανθρώπινων απωλειών έτσι ώστε να ταυτοποιούνται οι νεκροί».
Κατά τον κ. Μαθιόπουλο, «λογικά για να πήρε την εντολή ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών, την εντολή έδωσε ο κ. Πολάκης.

Πρόεδρος εργαζομένων ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο κ. Πολάκης γνώριζε 

Ο πρόεδρος  των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατήγγειλε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μπαίνοντας στην συνεδρίαση του συντονιστικού ήξερε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός νεκρών. Συγκεκριμένα, ο Σταμάτης Πουλής, πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «από τις 11:20 το ΕΚΕΠΥ ζήτησε 40 σάκους περισυλλογής νεκρών».

Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ

Μιλώντας στο Epsilon είπε πως από τις 21:50 έγινε γνωστό πως υπάρχουν νεκροί από τη φωτιά.

Ο Γιώργος Μαθιόπουλος ανέφερε «στις 21:50 ξέραμε για τους πρώτους νεκρούς στο Μάτι. Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε επίσημη ενημέρωση ο αριθμός των νεκρών ήταν ήδη διπλάσιος».

ΠΟΕΔΗΝ: Το Σισμανόγλειο ενημερώθηκε στις 10:30 να περιμένει νεκρούς

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος είπε «το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου ήμουν στο Σισμανόγλειο που από τις 10:30-11 παρά είχε προετοιμάσει χώρο για να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό νεκρών».

«Αυτό μου το επιβεβαίωσε μια ημέρα μετά ο αναπληρωτής διοικητής της 1ης Υγειονομικής περιφέρειας όταν βρέθηκα ξανά στο Σισμανόγλειο». πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκος.

«11 παρά είχαν ήδη ετοιμάσει χώρο για υποδοχή μεγάλο αριθμού νεκρών» είπε ξανά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ παραθέτοντας και όσα του είπαν γιατροί που βγήκαν από το χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών το μοιραίο βράδυ.

«Μου είπαν πρόεδρε ετοιμάζουμε το χώρο γιατί περιμένουμε μεγάλο αριθμό νεκρών» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ομολογία Κουρουμπλή

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ουσιαστικά επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω, αφού παραδέχθηκε ότι είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό, από το πύρινο μέτωπο στο Μάτι, το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά δεν αξιολόγησε την πληροφορία ως ασφαλή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑ 104,6 ότι πράγματι «υπήρχε αυτή η πληροφορία», αλλά δεν αξιολογήθηκε ως «ασφαλής», αφού αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν στη θάλασσα.

«Η ομάδα αυτή δούλευε στη θάλασσα, έτσι η πληροφορία δεν νομίζω ότι ήταν ασφαλής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, που δεν εξήγησε γιατί κατά την ενημέρωση στον πρωθυπουργό, στο Κέντρο Επιχειρήσεων, πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, δεν έγινε καμία αναφορά σε θύματα, παρά μόνο για εγκλωβισμένους σε παραλίες.

Παραδοχή Σπίρτζη

Την ομολογία ότι οι υπουργοί που ενημέρωναν τον Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, αλλά δεν είπαν κουβέντα μπροστά στις κάμερες, προχώρησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν μόλις έφυγαν οι κάμερες της ΕΡΤ.

«Υπήρχε μία πληροφόρηση εξ όσων γνωρίζω, μετά την ενημέρωση που έγινε, όταν έφυγαν οι κάμερες για την πιθανότητα δύο αν θυμάμαι καλά ή ενός συμπολιτών, που ήταν ανεπιβεβαίωτες. Ήταν ανεπιβεβαίωτη. Όταν είχαμε πληροφόρηση, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μία ώρα μετά και μίλησε για πάνω από 20 νεκρούς. Είχαμε ανεπιβεβαίωτη ενημέρωση για δύο νεκρούς, εκείνη την ώρα οι προτεραιότητές μας ήταν τελείως διαφορετικές. Που θα αποσκοπούσε να κρύβαμε αν ξέραμε ότι είχαμε εκείνη τη στιγμή νεκρούς; Θα παίρναμε τους νεκρούς και θα φεύγαμε; Αυτά που γίνονται και αυτά που ακούγονται είναι τρελά πράγματα», ανέφερε.

Σκουρλέτης: Ο Τσίπρας έμαθε για τους νεκρούς όταν έφυγαν οι κάμερες

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το σόου μπροστά στις κάμερες, ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε δηλώσεις στην ίδια «γραμμή»:

«Ο πρωθυπουργός έμαθε ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς, αφότου έφυγαν οι κάμερες από το επιχειρησιακό κέντρο την περασμένη Δευτέρα», ισχυρίστηκε.

Ο Πάνος Σκουρλέτης πάντως χαρακτήρισε αστήρικτη και καθόλου σοβαρή την κατηγορία της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση απέκρυψε τα θύματα.

«Μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξημερώματα και ενημέρωσε για τους νεκρούς» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν θα άλλαζε κάτι, αν η ενημέρωση γινόταν μία ώρα νωρίτερα η μία ώρα αργότερα.

Διέψευσε επίσης ότι η Μαραθώνος έκλεισε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως είπε, η Λεωφόρος έκλεισε για 15′ την ώρα που η φωτιά περνούσε το δρόμο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Μάκη Βορίδη ο οποίος μίλησε για διερεύνηση και ποινικών ευθυνών, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού.

«Προφανώς να υπάρχουν ευθύνες. Δεν επιζητούμε μια ανάληψη ευθύνης όμως για να λειτουργήσει εκτονωτικά» διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών

«Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» πρόσθεσε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι θέλει να κραδαίνει μια υπουργική παραίτηση ως πολιτικό λάφυρο.

Το χειρότερο όλων; 

Από τις 19:08 το απόγευμα, 4,5 ώρες, δηλαδή, πριν την έναρξη της σύσκεψης στο συντονιστικό της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι με την παρουσία του πρωθυπουργού, είχε ενημερώσει το Λιμενικό για σορούς που είχαν εντοπιστεί έξω από το λιμάνι της Ραφήνας και το Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι.

Αυτό προκύπτει από το σήμα που έχει καταγραφεί στο ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας ότι εστάλη στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος.

Στο σήμα αναφέρεται ότι τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Από επόμενο σήμα προκύπτει, δε, ότι στις 22:30 της Δευτέρας ότι ενημερώθηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπιρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σταμάτης Ράπτης και ο β΄ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης καθώς την ώρα αυτή έφτασαν στο λιμεναρχείο Ραφήνας

Δείτε ακόμη: 

Με 11 συνοδευτικά, δύο μοτοσικλέτες και την κάμερα της… ΕΡΤ πήγε στο Μάτι ο Αλέξης

Exit mobile version