Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τσίπρας: «Αναλαμβάνω προσωπικά την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» (vid)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Αναλαμβάνω προσωπικά την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» (vid)

    Πέντε «μαύρες» μέρες μετά την πυρκαγιά που έκανε στάχτη ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Στη σκιά των σκληρών επιθέσεων που δέχεται η κυβέρνηση, αλλά και της κάκιστης εικόνας που άφησε η έκτακτη συνέντευξη Τύπου με «πρωταγωνιστές» Νίκο Τόσκα-Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο πρωθυπουργός κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση […]

 

 

Πέντε «μαύρες» μέρες μετά την πυρκαγιά που έκανε στάχτη ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

Στη σκιά των σκληρών επιθέσεων που δέχεται η κυβέρνηση, αλλά και της κάκιστης εικόνας που άφησε η έκτακτη συνέντευξη Τύπου με «πρωταγωνιστές» Νίκο Τόσκα-Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο πρωθυπουργός κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως τώρα «δεν θα πάρει κεφάλια». Για μετά, θα δείξει…

«Αφού η μάχη τελειώσει, τότε θα υπάρξει ψύχραιμα η απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά πρόκειται για κυνήγι μαγισσών. Εγώ αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Και σε τελική ανάλυση, αν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, αυτή δεν αφορά σε επιχειρησιακές πλευρές. Αυτή η συζήτηση θα γίνει όταν έρθει η ώρα από τους αρμόδιους».

«Είμαστε εδώ και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε», είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καλώντας δε τους υπουργούς να αναλάβουν με τη σειρά τους την ευθύνη τους, γενικά και αόριστα.

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο η τοποθέτηση του για την στρατηγική της Πυροσβεστικής, «αδειάζοντας» κατά κάποιον τρόπο τον αρχηγό, που δήλωσε ενώπιον όλων πως θα έκανε ξανά τις ίδιες κινήσεις.

«Δεν σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Αγωνία αν πράξαμε σωστά, αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω μια ψυχή παραπάνω από όσες σώσαμε. Όπως επίσης δεν θέλω να κρύψω ότι δεν θέλω να αποφύγω τον φόβο ότι ίσως από αίσθημα αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε το ίδιο λάθος που έκαναν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να αποφύγουμε τις ευθύνες. Δεν πρόκειται σε ό,τι με αφορά να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών της χωρίς όρια προσβολής των νεκρών.

Κυβερνάμε μια χώρα που για χρόνια χτίστηκε σε στρεβλώσεις. Δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμία πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων. Αυτό το κράτος όμως τώρα το διοικούμε εμείς. Πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε πάντα ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και στους «επικριτές του καναπέ», όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε, οι οποίοι «πυροβολούν τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους, τους αστυνομικούς που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης θα θρηνούσαμε πολλούς περισσότερους νεκρούς, τους Λιμενικούς, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους που έδωσαν τη μάχη με τη φωτιά». Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, ζήτησε από τους «αντιπάλους», να τα βάλουν με την κυβέρνηση, σεβόμενοι τα σώματα ασφαλείας.

Ειδική αναφορά έκανε και στην οικιστική αυθαιρεσία, «πατώντας» στη γραμμή του Πάνου Καμμένου που «έριξε» την ευθύνη στους κατοίκους. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια Ελλάδα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα αυθαίρετα, πάνω σε ρέματα και παραλίες. Κατηγόρησε το πελατειακό κράτος, που επέτρεψε την παρανομία, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνειδητοποιεί πως ήρθε η ώρα να προβληματιστεί η κυβέρνηση για το τι έκανε ώστε να «μπει» φρένο στον «κατήφορο» της χώρας. «Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο», αναρωτιέται τόσα χρόνια μετά.

Όσο για το αν υπήρχε «μαυροφορεμένο χέρι» πίσω από την φονική πυρκαγιά, ο πρωθυπουργός ακολούθησε τα όσα δήλωσε ο Νίκος Τόσκας περί στοιχείων για εμπρησμούς, υπογραμμίζοντας πως θα αποφύγει το παιχνίδι σεναρίων.

«Δεν θα κρυφτούμε σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως άλλοι, για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις», τόνισε. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην περιβόητη έξοδο από τα μνημόνια που κοντοζυγώνει, αφήνοντας μάλιστα αιχμές πως κάποιοι, προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της κυβέρνησης, απομακρύνοντάς την από τον εθνικό στόχο. «Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην το επιτρέψουμε σε κανέναν», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις