Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών: Καμία πρόληψη, κανένα σχέδιο αντιμετώπισης
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών: Καμία πρόληψη, κανένα σχέδιο αντιμετώπισης

Μακραίνει η μαύρη λίστα των νεκρών. Τα θύματα έφτασαν τα 77 ωστόσο οι φόβοι για αύξηση μεγαλώνουν. Πάνω από 24 ώρες μετά το χτύπημα της πύρινης λαίλαπας, η αγωνία για τους αγνοούμενους είναι στο κατακόρυφο και δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός υπό τον φόβο σύγχυσης. Οι διασώστες ψάχνουν σπίτι-σπίτι στο Μάτι, ανάμεσα στις στάχτες. […]

Μακραίνει η μαύρη λίστα των νεκρών. Τα θύματα έφτασαν τα 77 ωστόσο οι φόβοι για αύξηση μεγαλώνουν. Πάνω από 24 ώρες μετά το χτύπημα της πύρινης λαίλαπας, η αγωνία για τους αγνοούμενους είναι στο κατακόρυφο και δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός υπό τον φόβο σύγχυσης.

Οι διασώστες ψάχνουν σπίτι-σπίτι στο Μάτι, ανάμεσα στις στάχτες. Οι κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς είναι πάνω από 2.500.

Οι φονικές πυρκαγιές σε Μάτι, Ραφήνα και Κινέτα έφεραν στο φως την πλήρη ανυπαρξία σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης της καταστροφής από πλευράς κρατικής μηχανής.

Απίστευτο: Μετά το νεκροτομείο, είδαν τις κόρες τους στην τηλεόραση ζωντανές

Δεν υπήρξε κανένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, καμία αντιπυρική ζώνη κατά μήκος της Μαραθώνος, κανένας σχεδιασμός ώστε να μπει πυροσβεστικό μπλόκο στη Μαραθώνος και να ανακόψει τη φωτιά να κατέβει προς τη θάλασσα και καμία καθοδήγηση για το πως και που να κινηθούν οι πολίτες σε ασφαλή σημεία. Ενδεικτικό είναι πως οι κάτοικοι και οι παραθεριστές κινήθηκαν όλοι με δική τους πρωτοβουλία.

Επίσης, οι συναρμόδιοι φορείς αυτοσχεδίαζαν, καθώς δεν υπήρχε κεντρικό συντονιστικό όργανο όπως προβλέπει το σχέδιο «Ξενοκράτης».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκαν τη Ραφήνα , κάτι που απέφυγε να κάνει ο πρωθυπουργός.

Μόλις 23 καναντέρ και ελικόπτερα για όλη την Ελλάδα

Καταγγελίες κατοίκων: Σβήναμε τη φωτιά με λεμονάδες

«Κάηκε το μισό μας σπίτι και ολοσχερώς η επιχείρηση του γιου και του εγγονού μας. Ζω εδώ ως μόνιμος κάτοικος από το ’69 και δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Η περιοχή είχε γεμίσει καπνούς, προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά με λεμονάδες. Νερό δεν είχαμε» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γιάννης Πικρός.

Γεμάτος οργή ο Κυριάκος Ιωσηφίδης καταγγέλλει ότι «οι κόποι μιας ζωής πήγαν χαμένοι. Είμαι εδώ και 40 χρόνια στην Κινέτα και ποτέ δεν μας έφεραν νερό. Μας φέρνουν νερό με βυτία. Προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά για να σώσουμε τα σπίτια μας και δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε ούτε την βρύση να ρίξουμε έναν κουβά νερό. Η βασική αιτία της εξάπλωσης της φωτιάς ήταν η έλλειψη νερού». Εμφανώς καταβεβλημένος κι ο Πέτρος Καλκαντζάκος.

«Αυτό το σπίτι ίσως να είναι το πρώτο ή το δεύτερο που φτιάχτηκε στην Κινέτα. Ήταν από το ’48 και μετά το ’65 το συντηρήσαμε και το επεκτείναμε. Μια ζωή, τόσος αγώνας και έγινε στάχτη. Απουσιάζαμε και μας ειδοποίησαν ότι καίγεται το σπίτι μας, αλλά δεν μπορούσαμε να έρθουμε. Είχαν κλείσει οι δρόμοι. Δεν ξέρω ίσως ήταν καλύτερα ίσως χειρότερα. Ευτυχώς που δεν κινδυνέψαμε, δυστυχώς που δεν μπορέσαμε να γλιτώσουμε τίποτε. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε νερό. Τόσα χρόνια πέρασαν και δεν έχουμε ακόμη δίκτυο υδροδότησης».

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες όσων βίωσαν τις φονικές πυρκαγιές

Σε έλλειψη οργάνωσης και πρόληψης του προβλήματος αναφέρθηκε ο Γιάννης Δημητρίου κάτοικος της περιοχής. «Αυτό το σπίτι το έχτισα με τα χέρια μου εδώ και 40 χρόνια. Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ξαναγίνεται. Αυτό που ζήσαμε ήταν απερίγραπτο. Καπνός παντού κι ο κόσμος να βγαίνει στους δρόμους για να φύγει, να γλιτώσει.

Έπρεπε όμως να υπήρχε ένα σχέδιο προληπτικά, μια επιφυλακή αφού πρόκειται για δασική περιοχή. Γνωρίζαμε ότι θα έχουμε ανέμους και έχουμε ξαναζήσει κι άλλες φωτιές» τονίζει ο κ. Δημητρίου και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι νιώθει «σα ναυαγός στο πέλαγος. Είμαστε ανοχύρωτοι».

#PrayforGreece, παγκόσμιο hashtag: Από τις πιο φονικές πυρκαγιές του 21ου αιώνα

Κατάκοπη από τη μάχη που έδινε όλη την νύχτα με τις φλόγες η Ασπασία Πιπεράκη Σπυροπούλου δηλώνει ότι «ζήσαμε την κόλαση του Δάντη. Έχω το μαγαζί μου εδώ στην παραλία και παίρναμε νερό από τη θάλασσα για να ρίχνουμε στην φωτιά. Προσπαθούσαμε όπως όπως να την σβήσουμε αλλά πώς; Νερό δεν υπήρχε. Τόσα χρόνια υποσχέσεις και τίποτε. Τώρα κάηκαν όλα και δεν μας έμεινε τίποτε. Πότε θα ξαναζωντανέψει αυτός ο τόπος; Ο φόβος μας τώρα είναι οι πλημμύρες που θα έρθουν μετά τις πυρκαγιές με τα πρώτα πρωτοβρόχια».

Αγωνία για τους αγνοούμενους σε Μάτι και Ραφήνα -Ανοιχτή βάση δεδομένων

Μια ανοιχτή ψηφιακή βάση δεδομένων για τους αγνοούμενους των καταστροφικών πυρκαγιών, κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο.

Στην βάση αυτή, μπορεί ο καθένας να ανεβάσει μια φωτογραφία του δικού του ανθρώπου που αναζητά μετά τις φονικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν χθες στην ανατολική Αττική.

Η ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις